[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Gotuj jak top chef: pierś z kurczaka z bananami

Twoje mięśnie docenią w nim konkretną dawkę łatwo przyswajalnego białka pochodzącą z białego mięsa, która pozwoli im rosnąć. Twoja dziewczyna - niską kaloryczność dania. Jednak tym co oboje docenicie, przede wszystkim, jest jego wyborny smak.

kurczak z bananami fot. Wiesław Jurewicz
Naukowcy z Północnej Karoliny w USA twierdzą, że banany są lepsze niż napoje izotoniczne. Zawierają mieszankę zdrowych cukrów, które – stopniowo się uwalniając – dostarczają energii przez dłuższy czas. Do tego zawierają antyoksydanty, potas i witaminę B6.

Inne badania dowiodły, że 1/2 łyżeczki imbiru dziennie przez 11 dni zmniejsza bolesność mięśni po treningu o 25% i przyspiesza ich regenerację. Pierś kurczaka zawiera aminokwasy (walinę, leucynę, izoleucynę), które pozyskują energię z glukozy, pobudzając mięśnie do dłuższej pracy.

Gotuj z mistrzem

Krystian Skwierz to brązowy medalista Mistrzostw Świata Kucharzy 2010 w Luksemburgu w kategorii junior. To także zwycięzca I edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” oraz szef kuchni restauracji Steinhouse we Wrocławiu.

REKLAMA

Składniki:

• 2 banany

• 2 piersi z kurczaka

• kawałek imbiru

• 2 ząbki czosnku

• 1/4 mango

• 1 czerwona cebula

• świeża mięta i kolendra

• 10 g orzeszków pinii

• 30 g roszponki

Sposób przygotownia:

1. Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, natrzyj umyte i oczyszczone z błon piersi kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową.

2. Umyj banany i przekrój je wzdłuż, zostawiając skórkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, obok połóż kurczaka w folii. Po 4 min obróć, a po kolejnych 4 wstaw do rozgrzanego piekarnika.

3. Piecz 5 min w temperaturze 200 st. C. Obierz mango i cebulę, posiekaj je w drobną kostkę. Dodaj listki świeżej mięty i kolendry. Posyp banany orzeszkami pinii i wyłóż mięso.

Kulinarne patenty mistrza

Drób. Drobiowe mięso jest świetne do szybkiego smażenia w kuchni azjatyckiej, ale trzeba je odpowiednio pokroić, w poprzek włókien. Filet lepiej i szybciej wchłania ciepło, długie włókna zostają podzielone i są mniej łykowate, a paski mięsa nie deformują się na patelni lub w woku.

MH 09/12

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij