Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Gotuj jak top chef: pierś z kurczaka z bananami

Twoje mięśnie docenią w nim konkretną dawkę łatwo przyswajalnego białka pochodzącą z białego mięsa, która pozwoli im rosnąć. Twoja dziewczyna - niską kaloryczność dania. Jednak tym co oboje docenicie, przede wszystkim, jest jego wyborny smak.

kurczak z bananami fot. Wiesław Jurewicz
Naukowcy z Północnej Karoliny w USA twierdzą, że banany są lepsze niż napoje izotoniczne. Zawierają mieszankę zdrowych cukrów, które – stopniowo się uwalniając – dostarczają energii przez dłuższy czas. Do tego zawierają antyoksydanty, potas i witaminę B6.

Inne badania dowiodły, że 1/2 łyżeczki imbiru dziennie przez 11 dni zmniejsza bolesność mięśni po treningu o 25% i przyspiesza ich regenerację. Pierś kurczaka zawiera aminokwasy (walinę, leucynę, izoleucynę), które pozyskują energię z glukozy, pobudzając mięśnie do dłuższej pracy.

Gotuj z mistrzem

Krystian Skwierz to brązowy medalista Mistrzostw Świata Kucharzy 2010 w Luksemburgu w kategorii junior. To także zwycięzca I edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” oraz szef kuchni restauracji Steinhouse we Wrocławiu.

Składniki:

• 2 banany

• 2 piersi z kurczaka

• kawałek imbiru

• 2 ząbki czosnku

• 1/4 mango

• 1 czerwona cebula

• świeża mięta i kolendra

• 10 g orzeszków pinii

• 30 g roszponki

Sposób przygotownia:

1. Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, natrzyj umyte i oczyszczone z błon piersi kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową.

2. Umyj banany i przekrój je wzdłuż, zostawiając skórkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, obok połóż kurczaka w folii. Po 4 min obróć, a po kolejnych 4 wstaw do rozgrzanego piekarnika.

3. Piecz 5 min w temperaturze 200 st. C. Obierz mango i cebulę, posiekaj je w drobną kostkę. Dodaj listki świeżej mięty i kolendry. Posyp banany orzeszkami pinii i wyłóż mięso.

Kulinarne patenty mistrza

Drób. Drobiowe mięso jest świetne do szybkiego smażenia w kuchni azjatyckiej, ale trzeba je odpowiednio pokroić, w poprzek włókien. Filet lepiej i szybciej wchłania ciepło, długie włókna zostają podzielone i są mniej łykowate, a paski mięsa nie deformują się na patelni lub w woku.

MH 09/12

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij