[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Gotuj jak top chef: perliczka w winogronach

Faceci docenią w tym daniu dużą zawartość białka budującego ich mięśnie. Ich dziewczyny niską kaloryczność, która pomoże im zadbać o smukłą sylwetkę. Jednak to co docenia wszyscy, przede wszystkim, to wyszukany smak szlachetnego białego mięsa.

perliczka w winogronach fot. Marcin Klaban, www.quicksteak.pl
Gotuj z mistrzem

Seweryn Świtoń to współzałożyciel restauracji Quick Steak& Music w warszawskich Złotych Tarasach. Doświadczenie zdobywał w najlepszych lokalach w Polsce i podczas licznych podróży. Talent i pozycję w świecie gastronomii potwierdził jako szef kuchni stołecznych Restauracji Polskich „Tradycja” i „Różana”.

Ile to kosztuje?     

• 1 porcja w restauracji: 65 zł     

• 1 porcja w domu: 28 zł     

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 2 porcje: 

• 2 piersi z perliczki, najlepiej z kostką ok. 400 g

• 150 g masła

• 2 pomarańcze

• po kiści winogron białych i czerwonych

• 1 mała chałka

• 150 ml wódki krupnik na miodzie, ewentualnie brandy

• garść liści świeżej mięty

• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z perliczki (dostaniesz je bez problemu w hipermarketach) opłucz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą i pieprzem oraz masłem o temperaturze pokojowej. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Wyciśnij sok z obu pomarańczy do miseczki (sprawdź, czy nie wpadły do niej pestki). Winogrona przekrój na połówki i czubkiem cienkiego noża usuń z nich wszystkie pestki. Skrop wyfiletowane grona odrobiną krupniku lub brandy i odstaw. Wykrój z chałki tosty (bez skórki) i upiecz je na złoto.

3. Rozgrzej masło na patelni i połóż na niej piersi skórą do dołu. Smaż z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotej barwy. Wymieszaj winogrona z sokiem z pomarańczy, dodaj do perliczek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś całość, aż sos zgęstnieje.

4. Jeżeli ona patrzy Ci na ręce, możesz wlać na patelnię resztkę alkoholu i podpalić – taka technika nazywa się flambirowanie. Efekt murowany, ale podczas podpalania trzymaj głowę z daleka od patelni. Na talerzu połóż tosty, pokrój piersi w cienkie plastry i ułóż je na nich, polej danie sosem i udekoruj listkami świeżej mięty.

MH 03/12 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij