[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Gotuj jak top chef: owoce morza z szafranem

Krewetki tygrysie i przegrzebki z delikatnym puree z korzenia pietruszki oraz sosem pomarańczowym to danie, które zadowoli każde podniebienie. A obecność afrodyzjaków niechybnie urozmaici wieczór. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację dla dwojga.

owoce morza z szafranem fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Karol Sankowski jako młody kucharz karierę rozpoczynał w hotelu Europa w Lublinie oraz w Spiżarce Magdy Gessler. Następnie przeniósł się do Wrocławia, gdzie pracował jako jeden z szefów kuchni w restauracji Przystań, oraz w jej siostrzanej restauracji – Marinie. Szereg szkoleń u włoskich mistrzów i podróży kulinarnych wpłynęło na lekkość i finezję przygotowywanych przez niego dań.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 72 zł      

• 1 porcja w domu: 30 zł      

Czas przygotowania: 60 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 200 g przegrzebek (małży)

• 200 g krewetek tygrysich

• 200 ml soku pomarańczowego

• 200 ml białego, wytrawnego wina

• 200 ml mleka

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta szafranu i brązowego cukru

• 2 pietruszki (korzeń)

• 70 g masła

• 3 ząbki czosnku

• 100 g roszponki, kiełki buraka, nasiona kolendry i kopru włoskiego

Sposób przygotowania:

1 Świeże krewetki tygrysie oraz małże św. Jakuba nie są powszechnie dostępne, ale w lepszych sklepach warto poszukać. Świeże można zastąpić mrożonymi, jednak to już nie będzie to samo. Małże i krewetki dokładnie oczyść i opłucz w zimnej wodzie, następnie zalej winem z dodatkiem nasion kolendry i odstaw do lodówki na godzinę.

2. Obrany korzeń pietruszki zalej w małym garnku mlekiem z dodatkiem rozmarynu i gotuj do miękkości (około 30 minut). Następnie odcedź, dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jedwabistego puree. Dopraw solą i pieprzem.

3. Zamarynowane krewetki oraz przegrzebki smaż na rozgrzanej patelni około 5 minut na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku. Na drugiej patelni podgrzej sok z pomarańczy z dodatkiem szafranu oraz brązowego cukru. W momencie gdy sos zredukuje się o 70%, dodaj łyżkę zimnego masła, ciągle mieszając.

4. Na talerz wyłóż łyżką purée, następnie usmażone owoce morza. Wszystko delikatnie polej sosem z pomarańczy. Udekoruj roszponką, koprem włoskim oraz kiełkami buraków. Podawaj z białym, wytrawnym winem – najlepiej tym samym, którego użyłeś do marynaty.

MH 05/12  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij