[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: owoce morza z owocami cytrusowymi

Zmysłowe połączenie krewetek tygrysich, małży oraz ośmiorniczek z owocami cytrusowymi skropione sosem balsamiczno-gruszkowym to jest właśnie to, co zmieni zwykłą kolację w kulinarne szaleństwo. Sprawdź mistrzowski przepis na kolację idealną.

owoce morza z owocami cytrusowymi fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Marcin Kłyś gotował między innymi dla Jana Pawła II podczas jego pobytów w Polsce, prezydentów RP i ich gości, ekip kolarskiego Tour de Pologne i dla piękności z konkursu Queen of Poland. Jako autor dań współpracuje z wieloma wydawnictwami kulinarnymi w kraju i za granicą.

Ile to kosztuje?    

• 1 porcja w restauracji: 48 zł    

• 1 porcja w domu: 25 zł    

Czas przygotowania: 30 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 150 g małży w muszlach

• 150 g krewetek tygrysich

• 100 g ośmiorniczek baby

• 100 ml białego, wytrawnego wina

• 50 g truskawek

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• sos balsamiczno-gruszkowy

• sałata lodowa

• 100 g masła

• 2 ząbki czosnku

• 1 grejpfrut

• 1 pomarańcza

• 1 limonka

Sposób przygotowania:

1. Świeże krewetki tygrysie obierz z łupinek (zostawiając ogonki) i oczyść je. Skorupki małż oczyść szczotką lub nożem z narośli i włóknistych nitek (pamiętaj, że małże muszą być zamknięte – otwarte wyrzuć). Krewetki, małże i ośmiorniczki wrzuć do sita i opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem.

2. Przelej wrzątkiem owoce cytrusowe, a następnie zdejmij z nich skórkę. Podziel je na cząstki. Małym nożykiem usuń białe części i delikatnie usuń przezroczyste błonki, tak by pozostał sam, w miarę nieuszkodzony miąższ.

3. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i dodaj osuszone owoce morza. Podsmażaj kilka minut, mieszając. Przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlej wino i gotuj, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Sprawdź, czy wszystkie małże się otworzyły – zamknięte wyrzuć.

4. Pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki. Na talerz wyłóż drobno porwane listki sałaty lodowej, fileciki owocowe, pokrojone truskawki i podsmażone owoce morza. Całość polej sosem z masła i wina pozostałym na patelni oraz kilkoma kroplami sosu balsamiczno- -gruszkowego. Podawaj ze zgrillowanym pieczywem tostowym.

MH 06/12 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij