[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Men's Health

  • Dieta

  • Gotuj jak top chef: orientalna pierś z kaczki z trawą cytrynową

REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: orientalna pierś z kaczki z trawą cytrynową

Delikatne mięso z kaczki z dodatkiem trawy cytrynowej i anyżu, podawane z sosem stworzonym z finezyjnego połączenia pasty curry, oleju palmowego i mleczka kokosowego - gwarantujemy że nie będziesz żałował, gdy doświadczysz potęgi chińskiej kuchni.

kaczka w stylu orientalnym fot. www.sheraton.pl
Gotuj z mistrzem

Artur Grajber swoją przygodę z gastronomią rozpoczął przeszło 20 lat temu. Miał przyjemność gotować dla gwiazd, polityków i szefów państw. Uwielbia kuchnię polską i orientalną. Jest miłośnikiem czekolady i faworków. Pracował w hotelach Bristol oraz Westin.

Ile to kosztuje? 

1 porcja w restauracji: 60 zł 

1 porcja w domu: 30 zł

Czas przygotowania: 70 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

300 g piersi z kaczki

6 gwiazdek anyżu 

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków, sól

1 łyżeczka zielonego pieprzu

100 ml mleka kokosowego

1/2 łyżki oleju palmowego

1 łyżka pasty curry

1 łyżeczka sosu rybnego

200 ml sosu sojowego

50 ml wina ryżowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

12 kumkwatów (ok. 120 g)

2 pomarańcze

1 trawa cytrynowa

10 g cukru trzcinowego

10 g grzybów enoki

1 mały bakłażan 

Sposób przygotowania:

1. Piersi kaczki umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Do zamykanego woreczka foliowego włóż posolone filety, dodaj anyż, trochę trawy cytrynowej, zielony pieprz i przyprawę pięć smaków. Poobracaj worek w dłoniach i włóż na trochę do lodówki.

2. W oryginalnym przepisie kaczkę gotuje się przez 12 godzin w temperaturze 64 stopni, ale to sobie podarujemy. Zbliżony do oryginału smak uzyskasz, wkładając mięso w naczyniu żaroodpornym do piekarnika o 160 stopniach na 45 minut. Naczynie musi być przykryte!

3. Do rozgrzanego rondla dodaj olej palmowy i pastę curry, energicznie mieszaj rózgą i zalej mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku sosem rybnym i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Sos sojowy gotuj na wolnym ogniu z winem ryżowym i cukrem trzcinowym, by powstał gęsty sos.

4. Pomarańcze obierz i wykrój tzw. segmenty. Przełóż do rondla. Kumkwata pokrój w cienkie plasterki, dodaj do pomarańczy. Trawę cytrynową pokrój bardzo cienko w plasterki, dodaj do cytrusów, dopraw cukrem i gotuj około godziny na wolnym ogniu. Uff, można nakładać.

MH 09/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij