[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: mus limonkowy

Mix orzeszków pinii, cynamonu, jabłek oraz soku z limonki to idealna koalicja do walki z nadwagą. A przy tym słodka i przepyszna. Okazuje się, że można jeść desery i nie złapać opony. Sprawdź mistrzowski przepis na deser, który podkręci Twój metabolizm!

mus limonkowy fot. Wiesiek Jurewicz
Orzeszki pinii, dodatek z południa Europy do sałat i makaronów, pobudzają wydzielanie hormonu – cholecystokininy, blokującego odczuwanie głodu i wspomagającego metabolizm.

Na korzyść braku oponki przemawia także dodanie cynamonu oraz soku z limonki, który to cynamon obniży poziom cukru we krwi, a sok z limonki wyhamuje produkcję apolipoprotein w wątrobie, zmniejszając produkcję tłuszczu zatykającego tętnice.

Jednak gwoździem programu są jabłka i zawarte w nich pektyny. Po pierwsze, pęcznieją w żołądku, dając szybko poczucie sytości, a po drugie, ograniczają przyswajanie tłuszczów. Idealna koalicja przeciw nadprogramowym kilogramom.

REKLAMA

Gotuj z mistrzem

Tomasz Deker to były Mistrz Świata w cukiernictwie, mający 24 lat doświadczenia w branży. W 2006 roku zajął pierwsze miejsce na Mistrzostwach Świata Barbecue. 2-krotny zdobywca brązowego medalu jako trener jurorów na Olimpiadzie Kulinarnej.

REKLAMA

Składniki:

• 50 g ciastek owsianych

• orzeszki pinii

• 1łyżka masła

• 80 g jogurtu greckiego

• 1 limonka

• 40 g cukru

• 1 jajko

• 1 jabłko

•  laska cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Pokrusz ciasteczka i orzeszki pinii, wsyp mieszankę do miski. Dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj. Przełóż masę do małej foremki o średnicy 8 cm i wstaw do lodówki.

2. Rozetrzyj jogurt z żółtkiem jajka. Sparz limonkę, zetrzyj na tarce trochę skórki i dodaj do jogurtu. Wyciśnij sok z owocu. Ubij białko z cukrem na sztywno. Połącz z masą jogurtową i schłodź.

3. Nieobrane jabłko posyp cukrem i wstaw do piekarnika na 170 st. C na 20 min. Na kruchy spód wyłóż kawałki jabłka, potem mus limonkowy, dodaj znowu kawałki jabłek i posyp cynamonem.

Kulinarne patenty mistrza

Wyciśnij więcej soku. Jeżeli potrzebujesz do zrobienia przepisu soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów, włóż je przed wyciśnięciem na 30 sekund do mikrofalówki. Z podgrzanych wyciśniesz więcej.

Dodatki do dań. Doskonałym dodatkiem aromatyczno-smakowym (nie tylko do deserów) jest kolorowa, zewnętrzna warstwa skórki cytrusów. Dokładnie je wyszoruj, zanim zaczniesz ocierać na tarce.

MH 09/12 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij