Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: mus limonkowy

Mix orzeszków pinii, cynamonu, jabłek oraz soku z limonki to idealna koalicja do walki z nadwagą. A przy tym słodka i przepyszna. Okazuje się, że można jeść desery i nie złapać opony. Sprawdź mistrzowski przepis na deser, który podkręci Twój metabolizm!

mus limonkowy fot. Wiesiek Jurewicz
Orzeszki pinii, dodatek z południa Europy do sałat i makaronów, pobudzają wydzielanie hormonu – cholecystokininy, blokującego odczuwanie głodu i wspomagającego metabolizm.

Na korzyść braku oponki przemawia także dodanie cynamonu oraz soku z limonki, który to cynamon obniży poziom cukru we krwi, a sok z limonki wyhamuje produkcję apolipoprotein w wątrobie, zmniejszając produkcję tłuszczu zatykającego tętnice.

Jednak gwoździem programu są jabłka i zawarte w nich pektyny. Po pierwsze, pęcznieją w żołądku, dając szybko poczucie sytości, a po drugie, ograniczają przyswajanie tłuszczów. Idealna koalicja przeciw nadprogramowym kilogramom.

Gotuj z mistrzem

Tomasz Deker to były Mistrz Świata w cukiernictwie, mający 24 lat doświadczenia w branży. W 2006 roku zajął pierwsze miejsce na Mistrzostwach Świata Barbecue. 2-krotny zdobywca brązowego medalu jako trener jurorów na Olimpiadzie Kulinarnej.

Składniki:

• 50 g ciastek owsianych

• orzeszki pinii

• 1łyżka masła

• 80 g jogurtu greckiego

• 1 limonka

• 40 g cukru

• 1 jajko

• 1 jabłko

•  laska cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Pokrusz ciasteczka i orzeszki pinii, wsyp mieszankę do miski. Dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj. Przełóż masę do małej foremki o średnicy 8 cm i wstaw do lodówki.

2. Rozetrzyj jogurt z żółtkiem jajka. Sparz limonkę, zetrzyj na tarce trochę skórki i dodaj do jogurtu. Wyciśnij sok z owocu. Ubij białko z cukrem na sztywno. Połącz z masą jogurtową i schłodź.

3. Nieobrane jabłko posyp cukrem i wstaw do piekarnika na 170 st. C na 20 min. Na kruchy spód wyłóż kawałki jabłka, potem mus limonkowy, dodaj znowu kawałki jabłek i posyp cynamonem.

Kulinarne patenty mistrza

Wyciśnij więcej soku. Jeżeli potrzebujesz do zrobienia przepisu soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów, włóż je przed wyciśnięciem na 30 sekund do mikrofalówki. Z podgrzanych wyciśniesz więcej.

Dodatki do dań. Doskonałym dodatkiem aromatyczno-smakowym (nie tylko do deserów) jest kolorowa, zewnętrzna warstwa skórki cytrusów. Dokładnie je wyszoruj, zanim zaczniesz ocierać na tarce.

MH 09/12 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij