W łososiu jest masa witaminy D – niezbędnej, by organizm przyswajał wapń, a ten z kolei decyduje o kurczliwości mięśni. Imbir ma działanie przeciwzapalne, więc przyda się po treningu.
Podobnie ananas zawierający bromelainę – enzym przerywający wiązania peptydowe, czyli trawiący białko. A 100 g rukoli dostarcza 16% dziennego zapotrzebowania na wapń, którego brak skutkuje zmęczeniem mięśni.
Gotuj z mistrzem
Rafał Targosz to brązowy medalista na Mistrzostwach Świata Kucharzy w Luksemburgu. Członek założyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zdobywca nagród Galicyjskiej Akademii Smaku 2000/2001. Autor popularnego bloga o kuchni.
Składniki:
• łosoś norweski (2 x 120 g)
• 1/2 ananasa
• 1 awokado
• garść czerwonych winogron
• 10 listków rukoli
• świeży imbir
• łyżka oliwy
• sól, biały pieprz
• łyżka brandy (dowolnie)
Sposób przygotowania:
1. Rybę oczyść i wyfiletuj. Obierz ananasa, miąższ pokrój w kostki, odstaw. Obierz nieduży kawałek świeżego imbiru, posiekaj lub pokrój w cienkie paski. Obierz awokado.
2. Umyj winogrona, przekrój i wyjmij pestki; opłucz i osusz listki sałaty. Na patelni z odrobiną oliwy obsmaż łososia z jednej strony i wstaw do rozgrzanego do 180⁰C piekarnika na 10 minut.
3. Na oliwie podsmaż kostki ananasa z imbirem, dopraw. Awokado pokrój w paski i ułóż na talerzu z winogronami i rukolą. Wyłóż ciepłą sałatkę z ananasa, przykryj ją filetem i polej oliwą.
MH 09/12