Gotuj jak top chef: medalion z łososia

To dopiero spotkanie na szczycie: łosoś, awokado, ananas, rukola i imbir. Mieszanka smaków i aromatów, która zachwyci wszystkich, nie tylko entuzjastów ryb. A odbiegając od walorów smakowych - to szybki, niebolesny i najskuteczniejszy wspomagacz Twoich mięśni.

medalion z łososia, łosoś Wiesiek Jurewicz
fot. Wiesiek Jurewicz

W łososiu jest masa witaminy D – niezbędnej, by organizm przyswajał wapń, a ten z kolei decyduje o kurczliwości mięśni. Imbir ma działanie przeciwzapalne, więc przyda się po treningu.

Podobnie ananas zawierający bromelainę – enzym przerywający wiązania peptydowe, czyli trawiący białko. A 100 g rukoli dostarcza 16% dziennego zapotrzebowania na wapń, którego brak skutkuje zmęczeniem mięśni.

Gotuj z mistrzem

Rafał Targosz to brązowy medalista na Mistrzostwach Świata Kucharzy w Luksemburgu. Członek założyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zdobywca nagród Galicyjskiej Akademii Smaku 2000/2001. Autor popularnego bloga o kuchni.

Składniki:

• łosoś norweski (2 x 120 g)

• 1/2 ananasa

• 1 awokado

• garść czerwonych winogron

• 10 listków rukoli

• świeży imbir

• łyżka oliwy

• sól, biały pieprz

• łyżka brandy (dowolnie)

Sposób przygotowania:

1. Rybę oczyść i wyfiletuj. Obierz ananasa, miąższ pokrój w kostki, odstaw. Obierz nieduży kawałek świeżego imbiru, posiekaj lub pokrój w cienkie paski. Obierz awokado.

2. Umyj winogrona, przekrój i wyjmij pestki; opłucz i osusz listki sałaty. Na patelni z odrobiną oliwy obsmaż łososia z jednej strony i wstaw do rozgrzanego do 180⁰C piekarnika na 10 minut.

3. Na oliwie podsmaż kostki ananasa z imbirem, dopraw. Awokado pokrój w paski i ułóż na talerzu z winogronami i rukolą. Wyłóż ciepłą sałatkę z ananasa, przykryj ją filetem i polej oliwą.

MH 09/12

Zobacz również:
REKLAMA