[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: łosoś z pęczakiem

Danie dziecinnie proste, ale smakiem i wyglądem pomoże Ci uwieść każdą przedstawicielkę płci pięknej. Łosoś rokuje też dobrze na zajęcia pokolacyjne: zdrowe tłuszcze podnoszą poziom testosteronu, a białko ułatwi regenerację mięśni i pozostawienie jeszcze lepszego wrażenia niż Twoje danie.

łosoś z pęczakiem fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Grzegorz Labuda to członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni. Dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara, gotował m.in. podczas szczytu przywódców europejskich państw G6, wizyty George'a Busha w 2007 roku i dla finalistek konkursu Miss World. Autor książek kulinarnych, kulinarny trener i laureat niezliczonych nagród.

Czas przygotowania: 15 minut 

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 2 kawałki z łososia po 170 g

• 3 łyżki masła

• 2 łyżki oleju

• 2 łyżki wędzonego, pokrojonego boczku

• 1/2 łyżki białej cebuli

• 1/2 szklanki pęczaku

• 1 łyżka kwaśnej śmietany

• 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz

Sos:

• 1 łyżka startego imbiru

• 3 ząbki czosnku

• 1 łyżka oleju sezamowego

• 1 łyżka jasnego sosu sojowego

• 1 łyżka galangal

• 1/2 łyżeczki soku z limonki

• 100 g masła

Sposób przygotowania:

1. Gdy w sklepie masz wybór: łosoś hodowlany czy dziki, decyduj się na tego drugiego. Bałtycki jest właśnie taki i jego mięso jest smaczniejsze. Oczyść nożem filety z łusek, opłucz pod strumieniem zimnej, bieżącej wody i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie natnij skórę w dwóch miejscach.

2. W osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Boczek pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodaj masło i zeszklij, mieszając. Dorzuć pęczak, wymieszaj i ostudź. Połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki.

3. W rondelku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij posiekany czosnek. Dodaj posiekaną trawę cytrynową, sos sojowy, imbir, pastę galangal, sok z limonki – wszystko z wyjątkiem masła. Przypraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Stopniowo dorzucaj pokrojone kawałki zimnego masła i energicznie mieszaj rózgą.

4. Rozgrzej patelnię z olejem i masłem, na średnim ogniu. Połóż delikatnie filety z łososia skórą do dołu i smaż do momentu, aż złapie rumiany kolor – pamiętaj, że w środku ma być różowy. Na talerz wylej sos, na nim ułóż łososia (delikatnie, żeby mięso się nie rozpadło) i obok ułóż podgrzany pęczak. 

MH 10/10 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij