[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: linguine z zielonym curry i krewetkami

Fantastyczny melanż włoskiego makaronu z azjatyckim ostrym curry. Do tego smażone krewetki, kolendrowe pesto, mleko kokosowe i efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Przepis jest dziecinnie łatwy, ale potęga tkwi w prostocie.

gotuj z mistrzem, linguine z zielonym curry fot. www.sheraton.pl
Gotuj z mistrzem

Sebastian Kornacki zdobywał doświadczenie pod okiem mistrzów kuchni z Japonii, Malezji, Włoch i Szwajcarii. Chętnie uprawia sporty, podróżuje i czyta książki kulinarne. Jego ulubionym daniem jest ostre, tajskie, zielone curry z kurczakiem i krewetkami. W 2012 roku wygrał Kulinarny Puchar Polski – najbardziej prestiżowy konkurs dla profesjonalnych kucharzy.

Ile to kosztuje?   

1 porcja w restauracji: 65 zł   

1 porcja w domu: 35 zł

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

100 g makaronu linguine

6 szt. krewetek tygrysich

garść liści kolendry

mała garść liści bazylii

30 ml oliwy extra vergine 

10 g cukru

30 g masła

10 g orzeszków pinii

szczypta parmezanu

mała garść liści szpinaku 

50 ml śmietany 36% 

50 ml mleka kokosowego

10 ml pasty z zielonego curry

20 ml sosu rybnego 

3 ząbki czosnku 

1 papryczka chili 

kilka listków pietruszki 

czarny pieprz, sól morska

Sposób przygotowania:

1. Rozetnij papryczkę chili i wyjmij pestki. Jeżeli ostrość Ci nie wadzi, zostaw ją w całości i tylko drobno posiekaj razem z ząbkami czosnku. W garnku rozgrzej trochę masła, wrzuć siekaninę, dodaj obrane krewetki, posól solą morską i smaż 2-3 minuty. Pod koniec dodaj posiekane listki pietruszki.

2. Do blendera wlej oliwę i dorzuć: garść kolendry, nieco mniej świeżej bazylii i szpinaku, jeden ząbek czosnku, orzeszki pinii i parmezan. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę. Dopraw odrobiną soli morskiej i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

3. Do garnka z krewetkami wlej mleczko kokosowe i śmietanę 36%. Dodaj przygotowane w blenderze pesto kolendrowe, zielone curry, sos rybny, łyżkę cukru i wymieszaj wszystko. Gotuj na wolnym ogniu przez mniej więcej 10 minut i nie dopuszczaj do wrzenia.

4. W osobnym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al dente, czyli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany makaron odsącz na sicie (nie przelewaj zimną wodą), przełóż do garnka z sosem, zamieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Wyłóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż krewetki.

MH 11/2013

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij