[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Gotuj jak top chef: kurczak tandoori z dzikim ryżem

Kurczak Tandoori, prosto z indyjskiej kuchni, jak mało co nadaje się na wieczorne tete-a-tete. Kolorowe, wonne przyprawy przypomną Wam wszystkie tajniki Kamasutry, a proteiny z organicznego kurczaka dadzą moc do pobicia rekordu Szeherezady. Sprawdź mistrzowski przepis na kurczaka!

kurczak tandoori fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Rafał Borys kulinarnego fachu uczy się od najlepszych. Między innymi od Gordona Ramsaya, w którego restauracji, Boxwood Cafe, pracował. Miłość do francuskiej kuchni zagnała go do jednego z najlepszych kucharzy na świecie, Alberta Roux, i pracy w londyńskiej Brasserie Roux.

Szkolił się też w restauracji Le Gavroche – pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji, która otrzymała od smakoszy z Michelina aż 3 gwiazdki.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 2 porcje:

2 filety z piersi kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pasty tandoori (szukaj w sklepach Kuchnie Świata)

200 g dzikiego ryżu

1 puszka mleczka kokosowego

120 ml naturalnego jogurtu

1 pęczek świeżej mięty

1 świeży ogórek

sól

Sposób przygotowania:

1. Filety oczyść z błon i tłuszczu, opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj pastą tandoori i wstaw – najlepiej na kilka godzin – do lodówki.

2. W lekko osolonej wodzie ugotuj dziki ryż – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody w garnku dolej puszkę mleczka kokosowego. Po upływie czasu gotowania wskazanego na pudełku odstaw przykryty pokrywką garnek. Wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.

3. Obierz ogórka ze skórki i przekrój go na pół na całej długości. Małą łyżeczką wybierz ze środka miąższ z pestkami i otrzymane w ten sposób łódeczki pokrój na poprzeczne kawałki. Opłucz i osusz miętę, posiekaj ją drobno i połącz z ogórkami i jogurtem. Dopraw odrobiną soli do smaku.

4. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z oliwą. Połóż na niej zamarynowane filety i obsmażaj kilka minut z obu stron. Przekładaj mięso za pomocą kuchennej łopatki, a nie wbitego widelca, bo mięso straci soczystość. Ułóż na talerzu ryż, ogórkową sałatkę i kurczaka. Posyp posiekaną miętą.

MH 11/10 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij