Gotuj z mistrzem
Rafał Borys kulinarnego fachu uczy się od najlepszych. Między innymi od Gordona Ramsaya, w którego restauracji, Boxwood Cafe, pracował. Miłość do francuskiej kuchni zagnała go do jednego z najlepszych kucharzy na świecie, Alberta Roux, i pracy w londyńskiej Brasserie Roux.
Szkolił się też w restauracji Le Gavroche – pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji, która otrzymała od smakoszy z Michelina aż 3 gwiazdki.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 2 porcje:
• 2 filety z piersi kurczaka
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki pasty tandoori (szukaj w sklepach Kuchnie Świata)
• 200 g dzikiego ryżu
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 120 ml naturalnego jogurtu
• 1 pęczek świeżej mięty
• 1 świeży ogórek
• sól
Sposób przygotowania:
1. Filety oczyść z błon i tłuszczu, opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj pastą tandoori i wstaw – najlepiej na kilka godzin – do lodówki.
2. W lekko osolonej wodzie ugotuj dziki ryż – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody w garnku dolej puszkę mleczka kokosowego. Po upływie czasu gotowania wskazanego na pudełku odstaw przykryty pokrywką garnek. Wyciągnij kurczaka z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
3. Obierz ogórka ze skórki i przekrój go na pół na całej długości. Małą łyżeczką wybierz ze środka miąższ z pestkami i otrzymane w ten sposób łódeczki pokrój na poprzeczne kawałki. Opłucz i osusz miętę, posiekaj ją drobno i połącz z ogórkami i jogurtem. Dopraw odrobiną soli do smaku.
4. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z oliwą. Połóż na niej zamarynowane filety i obsmażaj kilka minut z obu stron. Przekładaj mięso za pomocą kuchennej łopatki, a nie wbitego widelca, bo mięso straci soczystość. Ułóż na talerzu ryż, ogórkową sałatkę i kurczaka. Posyp posiekaną miętą.
MH 11/10