[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: krewetki tygrysie z bobem i szparagami

Danie idealnie na ciężkie dni, gdy humor nie dopisuje, a nad głową zbierają się czarne chmury. Może nie będziesz po nim od razu pękał ze śmiechu, ale gwarantujemy, że nastrój i samopoczucie momentalnie pójdą w górę. Sprawdź mistrzowski przepis na owoce morza!

krewetki tygrysie fot. Wiesiek Jurewicz
Lewodopa – tak wspaniale nazywa się naturalny aminokwas dostarczany przez bób, zwiększający poziom dopaminy w mózgu. A ta zwana jest przez biochemików „przekaźnikiem szczęścia”.

Szparagi? Już 4 sztuki wystarczą, by zapewnić nam 20% zapotrzebowania na kwas foliowy – tego samego, którego niedobór doprowadza do spadku nastroju, a nawet depresji.

Krewetki też doskonale się czują w towarzystwie poprawiaczy nastroju – dość powiedzieć, że ich 100 g zapewnia 100% naszego zapotrzebowania na tryptofan – aminokwas wspomagający produkcję serotoniny i melatoniny. Czyli poczucie szczęścia i zdrowy sen w jednym pakiecie.

REKLAMA

Gotuj z mistrzem

Bartek Budzyński to finalista konkursu Bocuse d’Or w Szwajcarii i Lyonie. Zdobył także srebrny medal w International Culinary Festival w Chorwacji, oraz brązowy w konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

Składniki:

• 12 krewetek tygrysich

• 200 g szparagów (białych lub zielonych)

• 200 g bobu

• 50 g czosnku i szalotki

• pęczek natki

• 750 ml białego wina

• 750 ml oliwy

Sposób przygotowania:

1. Obierz krewetki, zostawiając skorupki na ogonkach. Czubkiem noża wyciągnij z nich czarną nitkę przewodu pokarmowego. Obierz bób i szparagi – te ostatnie przekrój wzdłuż na pół.

2. Szparagi i bób sparz kilka minut we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Obierz cebulę szalotkę i czosnek, posiekaj i podsmaż na oliwie. Po kilku chwilach dodaj krewetki i białe wino.

3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj szparagi, bób i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewaj kilka minut, mieszając. Przełóż szparagi i bób na patelnię z krewetkami, wymieszaj i podawaj.

MH 09/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij