[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: krewetki motylkowe na serze Halloumi

Owoce morza podane na serze Halloumi sprawią, że ona poczuje motylki w brzuchu, a Ty zostaniesz w jej oczach najbardziej uzdolnionym szefem kuchni. Pozostaje tylko dodać taniec, wino i magiczne słowo – s'agapo. Sprawdź nasz przepis na owoce morza w mistrzowskim wydaniu i do dzieła!

krewetki fot. Marcin Klaban
Gotuj z mistrzem

Theofilos Vafidis to Executive Chef, doradca kulinarny i organizator cyklicznej imprezy Festiwal Kuchni Greckiej.

To także właściciel The Greek Gourmet, importującej greckie produkty spożywcze na polski rynek oraz członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchnia Polska i honorowy członek Klubu Szefów Kuchni Ateny.

Czas przygotownia: 25 minut

Składniki na 2 porcje:

12 dużych, surowych krewetek w pancerzach

250 g sera Halloumi

4 łyżeczki oliwy z oliwek Pomace Theofilos

2 cebule szalotki

2 łyżki posiekanych listków melisy

otarta skórka z cytryny

sok z 1/2 cytryny

sól

świeżo zmielony, biały pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obierz krewetki z pancerzy, pozostawiając ogon. Natnij je niezbyt głęboko wzdłuż od góry, usuń czarną jelitową żyłkę ze środka i dokładnie opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Starannie osusz papierowym ręcznikiem i lekko rozpłaszcz je dłonią na desce, by przybrały kształt motyla.

2. Posiekaj drobno szalotkę i obrane ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć warzywa i zeszklij je, stale mieszając. Wlej sok z cytryny, mieszaj i gotuj przez minutę. Dodaj krewetki, zamieszaj i gotuj, aż staną się różowe (około 4 minuty). Dopraw solą i białym pieprzem.

3. Pokrój ser Halloumi (do kupienia w supermarketach) w półcentymetrowe plasterki. Osusz je z zalewy papierowym ręcznikiem i grilluj z każdej strony na złoty kolor. Możesz też – nie mając grilla – opiec je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.

4. Podgrzej talerze w piekarniku nastawionym na 60 st. C. Wyciągnij je (w rękawicy kuchennej!), ułóż plasterki grillowanego Halloumi, a na nich krewetki w kształcie motyla. Całość posyp bardzo drobno posiekaną melisą i otartą skórką z cytryny.

MH 01/11

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij