[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: kaczka z kurkami

Mimo że te arcypolskie smaki wracają do nas dopiero po latach, robią kolosalne wrażenie i łatwiej zrozumieć niegdysiejsze zachwyty cudzoziemców nad naszą kuchnią. Palce lizać! Sprawdź przepis na kaczkę w najlepszym polskim wydaniu.

kaczka z kurkami fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Kamil Stachulec to przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy. Swoją drogę zawodową rozpoczynał w renomowanej restauracji Dwór Polski we Wrocławiu. Obecnie szefuje także wrocławskiej restauracji Cesarsko-Królewska, gdzie miał możliwość popisywania się umiejętnościami przed koronowanymi głowami, prezydentami państw, laureatami nagród Nobla, dyplomatami i samym Dalaj Lamą. Specjalizuje się w kuchni staropolskiej i francuskiej.

Ile to kosztuje?   

• 1 porcja w restauracji: 68 zł   

• 1 porcja w domu: 24 zł   

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

• 1 mała kaczka

• 200 g świeżych kurek

• oliwa extra vergine

• 100 ml czerwonego, wytrawnego wina

• 100 g korzenia selera

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• 100 g marchewki i cebuli

• 50 g masła

• 2 ząbki czosnku

• 200 ml bulionu drobiowego

• suszony majeranek, świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Świeżą lub rozmrożoną kaczkę wypłucz w zimnej, bieżącej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem podziel ją na kawałki, oddziel udka od korpusu i wytnij filety z piersi, zostawiając skórę na mięsie. Kawałki starannie natrzyj majerankiem z każdej strony.

2. Przygotuj marynatę, w której kawałki kaczki będą się macerować przez 24 godziny. Obierz cebule, marchewki i bulwę selera, zetrzyj je na gładko na tarce lub w blenderze. Mięso włóż do miski i przykryj je powstałą masą warzywną. Posól i wlej do miski czerwone wino. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki.

3. Wyciągnij kawałki kaczki z marynaty, odsącz je i pozbądź się warzywnej pulpy - nie przyda się już do niczego. Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzej oliwę na średnim ogniu i delikatnie połóż kawałki mięsa (skórą do dołu). Osusz je wcześniej dokładnie, bo inaczej tłuszcz będzie pryskał pod sufit. Smaż do chwili, aż kaczka się zrumieni i zamkną się pory. Wlej gorący bulion i gotuj do miękkości.

4. Obierz ząbki czosnku i pokrój w plasterki, tymianek posiekaj. Świeże kurki oczyść pędzelkiem z piasku (nie wkładaj do wody, bo ją naciągną i stracą smak). Rozgrzej oliwę na kolejnej patelni, wrzuć czosnek, tymianek i oczyszczone grzyby. Zamieszaj. By zagęścić sos, po kilku minutach dodawaj kawałkami zimne masło i mieszaj.

MH 07/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij