Marcin Sasin doświadczenie zdobywał w restauracjach pięciogwiazdowych hoteli, m.in. The Westin Warsaw, ale także w Tajlandii, Singapurze, Chinach i Korei, gdzie gotował z najlepszymi szefami kuchni i uczył się ich sekretów. W kuchni wykorzystuje oryginalne produkty i przyprawy.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 65 zł
• 1 porcja w domu: 18 zł
Czas przygotowania: 30 min
Składniki na 4 porcje:
• 800 g halibuta
• 0,5 l mleczka kokosowego
• 250 g zielonego groszku
• 1 szt. trawy cytrynowej
• 20 g świeżej kolendry
• sól, biały pieprz, cukier
• 1 duża, czerwona papryczka chili
• 1 g liści limonki kaffir
• 25 g korzenia imbiru
• 1/4 orzecha kokosowego
• 1 łyżeczka sosu rybnego
Sposób przygotowania:
1. Ze świeżego halibuta zdejmij skórę i oczyść go z drobnych ości, które nawet w filecie mogą się znaleźć. Pokrój rybę w kostkę 3 na 3 cm, dopraw solą i białym pieprzem. Na bardzo małym ogniu zacznij gotować w garnku mleczko kokosowe. Świeżego kokosa zetrzyj na tarce, ułóż na pergaminie i wysusz w piekarniku w temperaturze 160 oC przez 15 minut.
2. Obierz i drobno posiekaj trawę cytrynową, pokrój papryczkę w plasterki (odrzucając pestki), imbir obierz, opłucz i pokrój na drobną kostkę, a listki limonki w cienkie paski. Dodaj wszystkie składniki do garnka z mlekiem i dopraw sosem rybnym oraz szczyptą cukru. Listki kolendry wrzuć do miseczki z zimną wodą.
3. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć w garnku, wrzuć do niego kawałki ryby. Gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu obracając delikatnie rybę łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek (najlepiej świeży, ale mrożony też ujdzie).
4. Wyłóż delikatnie rybę na talerze, polewając wszystkie porcje sosem z mleka kokosowego i przypraw. Wysuszone wiórki kokosowe użyj do dekoracji talerza, a odsączone i osuszone listki kolendry połóż na górze każdego dania.
MH 04/13
Komentarze