[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: halibut na biało-zielono

Ryba zanurzona w mleku kokosowym z trawą cytrynową, chili i kolendrą przeniesie Cię natychmiast tysiące kilometrów na wschód – do królestwa smaków i aromatów. Kuchnia azjatycka, w nieco polskim wydaniu. Daj się porwać.

halibut na biało-zielono fot. www.sheraton.pl
Gotuj z mistrzem

Marcin Sasin doświadczenie zdobywał w restauracjach pięciogwiazdowych hoteli, m.in. The Westin Warsaw, ale także w Tajlandii, Singapurze, Chinach i Korei, gdzie gotował z najlepszymi szefami kuchni i uczył się ich sekretów. W kuchni wykorzystuje oryginalne produkty i przyprawy.

Ile to kosztuje?   

1 porcja w restauracji: 65 zł   

1 porcja w domu: 18  zł

Czas przygotowania: 30 min

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

800 g halibuta 

0,5 l mleczka kokosowego 

250 g zielonego groszku

1 szt. trawy cytrynowej

20 g świeżej kolendry 

sól, biały pieprz, cukier

1 duża, czerwona papryczka chili

1 g liści limonki kaffir

25 g korzenia imbiru

1/4 orzecha kokosowego

1 łyżeczka sosu rybnego

Sposób przygotowania:

1. Ze świeżego halibuta zdejmij skórę i oczyść go z drobnych ości, które nawet w filecie mogą się znaleźć. Pokrój rybę w kostkę 3 na 3 cm, dopraw solą i białym pieprzem. Na bardzo małym ogniu zacznij gotować w garnku mleczko kokosowe. Świeżego kokosa zetrzyj na tarce, ułóż na pergaminie i wysusz w piekarniku w temperaturze 160 oC przez 15 minut.

2. Obierz i drobno posiekaj trawę cytrynową, pokrój papryczkę w plasterki (odrzucając pestki), imbir obierz, opłucz i pokrój na drobną kostkę, a listki limonki w cienkie paski. Dodaj wszystkie składniki do garnka z mlekiem i dopraw sosem rybnym oraz szczyptą cukru. Listki kolendry wrzuć do miseczki z zimną wodą.

3. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć w garnku, wrzuć do niego kawałki ryby. Gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu obracając delikatnie rybę łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek (najlepiej świeży, ale mrożony też ujdzie).

4. Wyłóż delikatnie rybę na talerze, polewając wszystkie porcje sosem z mleka kokosowego i przypraw. Wysuszone wiórki kokosowe użyj do dekoracji talerza, a odsączone i osuszone listki kolendry połóż na górze każdego dania.

MH 04/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij