[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.9

Gotuj jak top chef: grillowana polędwica z dorsza z porem

Dorsz - superpolska ryba prosto z Bałtyku, niedoceniany por i szczypta egzotycznego szafranu tworzą fantastyczną kombinację smaku i aromatu. Nieraz do niej wrócisz, gdy spróbujesz. Danie niskokaloryczne - idealne gdy chcesz schudnąć.

grilowana polędwica z dorsza, dorsz fot. www.sheraton.pl/sopot/
Gotuj z mistrzem

Krystian Szidel swoje kulinarne doświadczenie przez kilka lat zdobywał w różnych regionach Francji. Współpracę z Sheraton Sopot Hotel, Conference Center and Spa zaczął w 2008 roku, a w 2011 r. został tam szefem kuchni. Przy jego boku wyszkolili się kucharze, którzy mogą poszczycić się tytułem „Kulinarny Talent” 2012 i 2013. Promuje produkty polskie i regionalne, lubi zdrową kuchnię.

Ile to kosztuje? 

1 porcja w restauracji: 65 zł 

1 porcja w domu: 18 zł

Czas przygotowania: 30 min 

Składniki na 1 porcję:

180 g polędwiczki z dorsza bez skóry 

120 g pora 

80 ml śmietany 33%

80 ml białego wina

80 g młodych ziemniaków

sól, pieprz, szczypta szafranu, szczypta chili

1 szalotka

1 ząbek czosnku

20 g szpinaku

20 ml oliwy

świeży tymianek

oliwa bazyliowa

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą extra vergine, dodaj posiekany świeży tymianek, szczyptę papryczki chili i czarny pieprz grubo mielony lub młotkowany. Odstaw na bok. Młode ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą, zalej wrzątkiem, posól morską solą i zagotuj.

2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Część porów pokrój w słupki (taki rodzaj cięcia nazywa się julienne), a drugą część odstaw. Wymieszaj, zalej białym winem i odparuj. Dodaj śmietanę i szafran (możesz go wcześniej zalać odrobiną białego, wytrawnego wina) i znowu nieco odparuj.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Pory pocięte w 2-3 centymetrowe kawałki przesmaż około minuty na drugiej patelni z rozgrzanym masłem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj sól i pieprz. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

4. Rozgrzej żeliwną patelnię grillową z grubym dnem i grilluj rybę po 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw z ognia na 3 minuty. Umyty szpinak zblanszuj, czyli wrzuć do wrzątku na 30 sekund, i przelej zimną wodą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłóż wszystkie składniki dania na talerz i skrop oliwą bazyliową.

MH 07/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij