Gotuj z mistrzem
Krystian Szidel swoje kulinarne doświadczenie przez kilka lat zdobywał w różnych regionach Francji. Współpracę z Sheraton Sopot Hotel, Conference Center and Spa zaczął w 2008 roku, a w 2011 r. został tam szefem kuchni. Przy jego boku wyszkolili się kucharze, którzy mogą poszczycić się tytułem „Kulinarny Talent” 2012 i 2013. Promuje produkty polskie i regionalne, lubi zdrową kuchnię.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 65 zł
• 1 porcja w domu: 18 zł
Czas przygotowania: 30 min
Składniki na 1 porcję:
• 180 g polędwiczki z dorsza bez skóry
• 120 g pora
• 80 ml śmietany 33%
• 80 ml białego wina
• 80 g młodych ziemniaków
• sól, pieprz, szczypta szafranu, szczypta chili
• 1 szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 20 g szpinaku
• 20 ml oliwy
• świeży tymianek
• oliwa bazyliowa
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą extra vergine, dodaj posiekany świeży tymianek, szczyptę papryczki chili i czarny pieprz grubo mielony lub młotkowany. Odstaw na bok. Młode ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą, zalej wrzątkiem, posól morską solą i zagotuj.
2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Część porów pokrój w słupki (taki rodzaj cięcia nazywa się julienne), a drugą część odstaw. Wymieszaj, zalej białym winem i odparuj. Dodaj śmietanę i szafran (możesz go wcześniej zalać odrobiną białego, wytrawnego wina) i znowu nieco odparuj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Pory pocięte w 2-3 centymetrowe kawałki przesmaż około minuty na drugiej patelni z rozgrzanym masłem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj sól i pieprz. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Rozgrzej żeliwną patelnię grillową z grubym dnem i grilluj rybę po 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw z ognia na 3 minuty. Umyty szpinak zblanszuj, czyli wrzuć do wrzątku na 30 sekund, i przelej zimną wodą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłóż wszystkie składniki dania na talerz i skrop oliwą bazyliową.
MH 07/13