[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Gotuj jak top chef: gorący azjatycki bulion warzywny

Ta zupa powala prostotą składników i wykonania, ale właśnie w tym tkwi potęga jej smaku i równowagi. Gorąca kuchnia azjatycka, jak znalazł na nachodzące wielkimi krokami jesień i zimę. Sprawdź nasz przepis na bulion i rozgrzej się w domu!

bulion fot. www.stubaier-gletscher.com
Gotuj z mistrzem

David Kostner jest szefem kuchni restauracji Schaufelspitz na lodowcu Stubai, wybranej właśnie najlepszą restauracją w Alpach. Wcześniej pracował w The Palace w Lucernie, Petrus (2 gwiazdki Michelina), The Grove Luxury Resort oraz Embassy w Londynie. Zarządza ekskluzywną kuchnią położoną na 3000 m n.p.m., specjalizując się w daniach austriackich i kuchniach świata.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 44 zł      

• 1 porcja w domu: 19  zł  

Czas przygotowania: 30 min  

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

• 700 ml bulionu drobiowego

• 400 g piersi z kurczaka

• 400 g azjatyckiego makaronu

• 1 szt. trawy cytrynowej

• 100 g grzybów shitake

• 100 g kiełków fasoli

• 50 g pędów bambusa

• 2 ząbki czosnku

• 25 g korzenia imbiru

• 1 limonka

• 2 cebule dymki

• 1 papryczka chili

• 1 kapusta pak-choi

• 1 marchewka

• sos sojowy

• miód

Sposób przygotowania:  

1. Obierz korzeń świeżego imbiru ze skórki i pokrój go w cienkie plasterki. Obierz łodygę trawy i zmiażdż ją trzonkiem noża. Posiekaj czosnek i chili. Wrzuć wszystko do bulionu, doprowadź do wrzenia i dodaj trochę miodu, sosu sojowego i sok z limonki.

2. Odstaw garnek z bulionem na bok na godzinę, żeby aromaty miały czas się uwolnić. Posiekaj na małe kawałki warzywa i grzyby, a marchewkę najlepiej w cienkie paski lub plasterki. Wymieszaj wszystko z pędami bambusa.

3. Pierś z kurczaka opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść ją z błon końcówką ostrego noża i odkrój resztki tłuszczu. Pierś pokrój w małe kawałki i odstaw na bok.

4. Wyjmij z wywaru trawę cytrynową i postaw garnek z bulionem na gazie. Wrzuć pokrojony miks warzyw i kawałki kurczaka. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem. Rozlej do misek i udekoruj kiełkami fasoli.

MH 01/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij