Gotuj jak top chef: gorący azjatycki bulion warzywny

Ta zupa powala prostotą składników i wykonania, ale właśnie w tym tkwi potęga jej smaku i równowagi. Gorąca kuchnia azjatycka, jak znalazł na nachodzące wielkimi krokami jesień i zimę. Sprawdź nasz przepis na bulion i rozgrzej się w domu!

bulion www.stubaier-gletscher.com
fot. www.stubaier-gletscher.com

Gotuj z mistrzem

David Kostner jest szefem kuchni restauracji Schaufelspitz na lodowcu Stubai, wybranej właśnie najlepszą restauracją w Alpach. Wcześniej pracował w The Palace w Lucernie, Petrus (2 gwiazdki Michelina), The Grove Luxury Resort oraz Embassy w Londynie. Zarządza ekskluzywną kuchnią położoną na 3000 m n.p.m., specjalizując się w daniach austriackich i kuchniach świata.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 44 zł      

• 1 porcja w domu: 19  zł  

Czas przygotowania: 30 min  

Składniki na 4 porcje:

• 700 ml bulionu drobiowego

• 400 g piersi z kurczaka

• 400 g azjatyckiego makaronu

• 1 szt. trawy cytrynowej

• 100 g grzybów shitake

• 100 g kiełków fasoli

• 50 g pędów bambusa

• 2 ząbki czosnku

• 25 g korzenia imbiru

• 1 limonka

• 2 cebule dymki

• 1 papryczka chili

• 1 kapusta pak-choi

• 1 marchewka

• sos sojowy

• miód

Sposób przygotowania:  

1. Obierz korzeń świeżego imbiru ze skórki i pokrój go w cienkie plasterki. Obierz łodygę trawy i zmiażdż ją trzonkiem noża. Posiekaj czosnek i chili. Wrzuć wszystko do bulionu, doprowadź do wrzenia i dodaj trochę miodu, sosu sojowego i sok z limonki.

2. Odstaw garnek z bulionem na bok na godzinę, żeby aromaty miały czas się uwolnić. Posiekaj na małe kawałki warzywa i grzyby, a marchewkę najlepiej w cienkie paski lub plasterki. Wymieszaj wszystko z pędami bambusa.

3. Pierś z kurczaka opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść ją z błon końcówką ostrego noża i odkrój resztki tłuszczu. Pierś pokrój w małe kawałki i odstaw na bok.

4. Wyjmij z wywaru trawę cytrynową i postaw garnek z bulionem na gazie. Wrzuć pokrojony miks warzyw i kawałki kurczaka. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem. Rozlej do misek i udekoruj kiełkami fasoli.

MH 01/2014

Zobacz również:
REKLAMA