[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Gotuj jak top chef: gnocchi truflowe z parmezanem

Nie daj się zwieść – to jest cudo, a nie zwykłe kopytka. Zwłaszcza gdy dodasz do nich pasty truflowej i włoskiego parmezanu. Ich florencka wersja nazywa się dusiciele księży, bo łapczywość i apetyt często kończyły się zadławieniem. Uważaj na siebie i gości.

gnocchi truflowe fot. Tomasz Woźny
Gotuj z mistrzem

Marcin Beifus jest szefem kuchni restauracji Sycylia we Wrocławiu. Ukończył Szkołę Kucharzy San Nicolo w Wenecji i od 22 lat praktykuje tradycyjne gotowanie we Włoszech, Polsce i w Szwajcarii. Był szefem kuchni w restauracjach i hotelach 4-gwiazdkowych. Lubi dania z owoców morza i włoskie wino.

Ile to kosztuje?       

• 1 porcja w restauracji: 24 zł      

• 1 porcja w domu: 6  zł 

Czas przygotowania: 60 min

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków

• 300 g mąki

1 jajko + 1 żółtko

pasta truflowa

gałka muszkatołowa

oliwa truflowa

sól

Sos:

200 ml mleka

400 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Wybierz starsze ziemniaki – zawierają mniej wody i więcej skrobi – podobnej wielkości i zagotuj je w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odsącz i zostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skórki, gdy będą już zimne.

2. Obrane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie zmiażdż na purée. Dodaj przesianą mąkę, wbij jajko z żółtkiem, dodaj trochę pasty truflowej (np. la tartufata/www.komunatura.pl), startej gałki i energicznie wyrób ciasto. Uformuj wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój je na nieduże kawałki. Na każdym gnocchi zrób rowki widelcem – będą lepiej trzymały sos.

3. Gotowanie gnocchi wymaga nieco więcej pilności niż makaronu. Do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucaj po kilka sztuk kluseczek (żeby się nie posklejały) i po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je cedzakiem i przekładaj na podgrzany talerz.

4. Na wysokiej patelni doprowadź do wrzenia mleko, zetrzyj parmezan i wsyp do środka. Zamieszaj, zblenduj i przepuść przez drobne sitko, by uzyskać gładki sos. Dorzuć na patelnię z sosem swoje gnocchi i delikatnie polej całość truflową oliwą. Przełóż na talerze i jedz powoli, pamiętając o nieszczęsnych, włoskich księżulkach.

MH 11/14

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij