[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Gotuj jak top chef: gicz jagnięca z warzywami

Nuda na talerzu, podobnie jak nuda w sypialni, nie sprzyja Twojemu apetytowi. Warto więc poszukać nowych inspiracji. W końcu, jedzenie ma być przyjemnością, prawda? Oto mistrzowski przepis na jagnięcinę w wersji staropolskiej. 

Przepis na gicz jagnięcą fot. Michael Vesia 2015/Shutterstock
Gotuj z mistrzem

Paweł Kulikowski to szef kuchni restauracji Steinhaus w Dzielnicy Czterech Świątyń we Wrocławiu. Stworzył w niej unikatowe menu, łączące – często nieco zapomniane – polskie, żydowskie i lwowskie tradycje kulinarne. Prywatnie pasjonuje się kuchnią śródziemnomorską, zwłaszcza włoską. 

Ile to kosztuje?

1 porcja w restauracji: 59 zł

1 porcja w domu: 19 zł

Składniki na 1 porcję:

gicz jagnięca (ok. 350 g)

100 ml czerwonego, wytrawnego wina

3 łyżki oliwy extra vergine 

1 łyżka masła 

100 g kaszy gryczanej  

seler, marchew, pietruszka, czosnek, rozmaryn, tymianek, kolendra (do marynaty)

ćwiartka cytryny

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

bakłażan, seler naciowy, kilka pieczarek, czerwona papryka, cebula (do grilla)

Sposób przygotowania:

1. O gicz jagnięcą i w ogóle jagnięcinę trzeba trochę powalczyć w sklepach, ale w tych lepszych jest i warto. Obierz włoszczyznę i pokrój na mniejsze kawałki, 3 ząbki czosnku pozostaw w łupinach, ale przekrój je na pół. Posiekaj świeże zioła. Wrzuć to wszystko do miski, dolej trochę oliwy i 50 ml wina. Gicz natrzyj solą, pieprzem i włóż do miski. Przykryj folią i marynuj w lodówce 24 h.

2. Jeżeli będziesz pamiętał, to obróć mięso w misce kilka razy podczas marynowania. Na koniec odcedź mięso, osusz papierowym ręcznikiem i obsmaż z każdej strony na patelni, aż zbrązowieje. Dorzuć warzywa z marynaty, wrzuć ćwiartkę cytryny i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż całość do brytfanny, podlej wodą, przykryj i wstaw na 2 h do piekarnika na 160 stopni C.

3. Po 2 godzinach pieczenia mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. W czasie pieczenia zabieramy się za warzywa. Pokrój bakłażana w plastry, posól je, by straciły gorycz, i odstaw na kilka minut. Cebulę pokrój w talarki, paprykę w duże paski, łodygę selera w 3-cm kawałki, a pieczarki na pół. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię bez tłuszczu i smaż. Ugotuj kaszę.

4. Wyjmij gicz z piekarnika i zawiń ją w folię aluminiową – niech wystygnie i nabierze soków. Sos z brytfanny przecedź przez sito do ganka, dodaj 50 ml wina i gotuj na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodaj kawałek zimnego masła z lodówki, by zagęścić sos, zamieszaj i dopraw. Dodaj kilka listków kolendry. Wyłóż na talerz mięso, podpieczone warzywa i kaszę. Polej sosem i gotowe.

MH 04/14

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij