[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: filet z łososia z ratatouille

Warzywne ratatouille bazujące na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach to klasyka francuskiego smaku, a smażony łosoś to klasyka smaku w ogóle. Sprawdź, jak w niewiele ponad 30 minut wyczarować kuchenne arcydzieło.

łosoś z ratatouille fot. Restauracja Steampunk w Wodnej Wieży w Pszczynie
Szymon Bracik swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w hotelu Noma Residence (Polish Prestige Hotels) pod okiem szefa kuchni Mirosława Drewniaka. Uwielbia tworzyć dania kuchni tradycyjnej w nowatorskiej oprawie z wykorzystaniem nowych technik, takich jak np. sous-vide czy gastronomia molekularna.

Ile to kosztuje?    

• 1 porcja w restauracji: 45 zł    

• 1 porcja w domu: 14 zł    

Czas przygotowania: 40 min

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

• 700 g filetu z łososia

• 600 g ziemniaków

• 400 g zielonej fasolki szparagowej (może być z puszki)

• 100 g sklarowanego masła

• 100 ml oliwy extra vergine

Sos ratatouille:

• 80 g cebuli

• 80 g czerwonej papryki

• 80 g cukinii

• 80g bakłażana

• 150 g pomidorów

• 2 ząbki czosnku

Zioła:

• kilka gałązek świeżego rozmarynu, bazylii, tymianku, koperku, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do przyrządzenia dania potrzebny będzie ładny, świeży (najlepiej gruby) filet z łososia. Oczyść skórę z łusek, używając skrobaczki lub noża. Jeżeli trafią się ości, usuń je pęsetą. Rybę dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój filet na cztery równe części. Zamarynuj w koperku, kolorowym pieprzu i oliwie. Przykryj i wstaw do lodówki.

2. Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową z kolei ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (dla zachowania ładnego, zielonego koloru). Po ugotowaniu i odcedzeniu przełóż ziemniaki i fasolkę na patelnię ze sklarowanym masłem i delikatnie podsmaż.

3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż wszystkie składniki, zaczynając od najtwardszych (według wymienionej kolejności) około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i bazylią.

4. Wyjmij łososia z lodówki i smaż na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony (zacznij smażenie od strony ze skórą). Na talerzu ułóż ziemniaki, fasolkę, łososia, po czym polej je sosem ratatouille. Udekoruj potrawę świeżą posiekaną bazylią. Lampka białego lub różowego wina nie zaszkodzi.

MH 11/12  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij