[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Gotuj jak top chef: dzik jest dziki

Warto go oswoić, bo dziczyzna jest kopalnią białka i Himalajami smaku. Dziś w wersji karnawałowej – z ciastem z piernika i popcornem. A zamiast coli wybierz czerwone wino. Niebo w gębie. Bon appetit!

dziczyzna z piernikiem i popcornem fot. Restauracja Steinhaus (Wrocław, ul. Włodkowica 11)
Gotuj z mistrzem

Krystian Skwierz to zdobywca brązowego medalu w kategorii ,,Kuchnia Gorąca” (wraz z naszą narodową reprezentacją kulinarną) na Olimpiadzie w Erfurcie w 2012 roku oraz brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu.

Ile to kosztuje?      

1 porcja w restauracji: 42 zł     

1 porcja w domu: 21  zł

Czas przygotowania: 40 min

Składniki na 4 porcje:

450 g polędwiczki z dzika

6 ząbków czosnku

1 kg ziemniaków

100 ml oliwy

100 g masła

200 wędzonej słoniny wieprzowej

180 ml kwaśnej śmietany

200 g gotowego ciasta piernikowego

1 opakowanie popcornu

•  kilka gałązek świeżego rozmarynu

• szałwia

• kolendra

• świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaki, opłucz, pokrój je na połówki lub ćwiartki i zalej w garnku zimną wodą. Dodaj sól i ugotuj. Kawałek słoniny włóż do zamrażalnika (po zmrożeniu będzie się łatwiej kroić) i pokrój ją ostrym nożem na cieniutkie plasterki.

2. Kolendrę, szałwię i rozmaryn opłucz, osusz i drobno posiekaj. Gotowe ciasto piernikowe (do kupienia w każdym supermarkecie) rozdrobnij na małe kawałki i wysyp porcjami na talerze. Ułóż na cieście plasterki słoniny, posyp ją mieszanką ziół, solą morską i pieprzem.

3. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z białych błon. Natrzyj je solą morską i pieprzem. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć czosnek i rozmaryn, a po chwili połóż mięso. Smaż około 7 minut z obu stron.

4. Ściągnij mięso z patelni, przykryj folią na talerzu i odczekaj kilka minut – będzie bardziej soczyste. Odsącz wodę z ziemniaków, dodaj masło, śmietanę i ugnieć całość tłuczkiem. W kuchence mikrofalowej przygotuj popcorn. Wyłóż ziemniaki na talerz, posyp je gorącym popcornem, dopraw solą i pieprzem, połóż obok mięso.

MH 01/13   

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij