[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Gotuj jak top chef: dziczyzna w sosie jeżynowym

Wypróbuj przepis na arcypolskie danie z regionu słynącego z łowiectwa i grzybnych lasów z arcypolską polędwiczką z dzika, arcypolskimi grzybami i arcypolskim plackiem z grubo tartych ziemniaków. Vivat Polonia!

dziczyzna w sosie jeżynowym fot. Mirek Krokus, Sapik
Gotuj z mistrzem

Adam Gąsiorowski jest szefem kuchni restauracji w Centrum Konferencyjnym Zamek w Szczecinku. W mistrzowski sposób łączy on tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej z ideą kuchni nowoczesnej. Znany z doskonałego poczucia humoru, kocha wędkowanie, Szczecinek i przede wszystkim swoją rodzinę.

Ile to kosztuje?

• 1 porcja w restauracji: 60 zł 

• 1 porcja w domu: 20 zł 

Czas przygotowania: 40 min

REKLAMA

Składniki na 1 porcję:

• 150 g polędwiczki z dzika

• 50 g czerwonej cebuli

• 100 g świeżych jeżyn

• 100 ml czerwonego wina

• 1 duży ziemniak

• 100 g borowików, 100 g kurek

• oliwa, łyżka masła

• tymianek, czosnek, rozmaryn

• świeżo mielony czarny pieprz, sól, cukier

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Polędwiczki natrzyj pieprzem, solą, posiekanymi ziołami i włóż do niedużej miski. Zalej czerwonym, wytrawnym winem, przykryj i odstaw na 24 godziny do lodówki. Raz lub dwa razy obróć mięso, by równomiernie się marynowało.

2. Odsączone z marynaty mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię z 20 ml oliwy. Smaż krótko z każdej strony, by mięso zostało różowe w środku. Zdejmij je z patelni i pokrój na ukos. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w ciepłym miejscu, by mięso odpoczęło i nabrało soczystości.

3. Na pozostałej oliwie przesmaż obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę wraz z jeżynami, dodaj cukier, po skarmelizowaniu wlej wino i dodaj gałązkę tymianku. Redukuj płyn, aż powstanie gęsty sos, który przecedź przez sito. Oddzielnie na maśle przesmaż pokrojone grzyby, dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku.

4. Obranego ziemniaka obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie, przestudź, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a z otrzymanej masy formuj okrągłe placki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Całość wraz z mięsem ułóż na ciepłym talerzu. Udekoruj i polej sosem.

MH 09/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij