Adam Gąsiorowski jest szefem kuchni restauracji w Centrum Konferencyjnym Zamek w Szczecinku. W mistrzowski sposób łączy on tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej z ideą kuchni nowoczesnej. Znany z doskonałego poczucia humoru, kocha wędkowanie, Szczecinek i przede wszystkim swoją rodzinę.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 60 zł
• 1 porcja w domu: 20 zł
Czas przygotowania: 40 min
Składniki na 1 porcję:
• 150 g polędwiczki z dzika
• 50 g czerwonej cebuli
• 100 g świeżych jeżyn
• 100 ml czerwonego wina
• 1 duży ziemniak
• 100 g borowików, 100 g kurek
• oliwa, łyżka masła
• tymianek, czosnek, rozmaryn
• świeżo mielony czarny pieprz, sól, cukier
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Polędwiczki natrzyj pieprzem, solą, posiekanymi ziołami i włóż do niedużej miski. Zalej czerwonym, wytrawnym winem, przykryj i odstaw na 24 godziny do lodówki. Raz lub dwa razy obróć mięso, by równomiernie się marynowało.
2. Odsączone z marynaty mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię z 20 ml oliwy. Smaż krótko z każdej strony, by mięso zostało różowe w środku. Zdejmij je z patelni i pokrój na ukos. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w ciepłym miejscu, by mięso odpoczęło i nabrało soczystości.
3. Na pozostałej oliwie przesmaż obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę wraz z jeżynami, dodaj cukier, po skarmelizowaniu wlej wino i dodaj gałązkę tymianku. Redukuj płyn, aż powstanie gęsty sos, który przecedź przez sito. Oddzielnie na maśle przesmaż pokrojone grzyby, dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
4. Obranego ziemniaka obgotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie, przestudź, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a z otrzymanej masy formuj okrągłe placki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Całość wraz z mięsem ułóż na ciepłym talerzu. Udekoruj i polej sosem.
MH 09/2014
Komentarze