[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: czarny makaron tagliolini z łososiem

Wystarczy wypowiedzieć po włosku nazwę tego dania, by zdobyć jej serce i zachwyt nie tylko na ten jeden wieczór. Tagliolini nero di seppia con salmone e rafano specjalnie dla Ciebie, kochanie! A potem jedyne co pozostaje, to cieszyć się tak wyśmienicie zaczętym wieczorem.

łosoś z czarnym makaronem fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Francesco Siervo karierę kucharza rozpoczął w rodzinnej restauracji na włoskiej wyspie Ischia. Swoje doświadczenie przeniósł następnie do Monachium, do restauracji Osteria Italiana, a później wylądował u nas, w Polsce. Dzielił się umiejętnościami w kilku włoskich restauracjach, by ostatecznie zostać szefem kuchni w Trattorii Pesto we Wrocławiu.

Ile to kosztuje?    

• 1 porcja w restauracji: 39 zł    

• 1 porcja w domu: 12 zł    

Czas przygotowania: 15 min

Składniki na 2 porcje:

• 200 g wędzonego łososia

• 100 g świeżego chrzanu

• 100 g masła

• 1/2 średniej wielkości cebuli

• garść świeżego koperku

• szczypta morskiej soli

• 250 g makaronu tagliolini barwionego atramentem z mątwy

• 300 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

1. Korzeń chrzanu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Jeżeli włożysz go wcześniej do lodówki i schłodzisz, nie będziesz płakał przy ścieraniu. Filety z łososia (bez skóry) opłucz w bieżącej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w nieduże kostki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2. Rozgrzej masło na dużej patelni z wysokimi brzegami. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kawałki łososia (najlepiej partiami, nie wszystkie naraz), znowu zamieszaj, przykryj i podduś kilka minut na małym ogniu. Wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i odstaw z ognia.

3. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wcześniej wodę. Garnek musi być duży, bo w małym makaron się poskleja, a wody musi być przynajmniej 4 razy więcej niż makaronu. Wrzuć makaron na wrzątek, po chwili zamieszaj, by nie przywarł do dna, i gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.

4. Odsącz makaron na sicie, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu. Rozgrzej ponownie patelnię z sosem, wrzuć odsączony makaron i zamieszaj. Wlej trochę wody pozostałej po makaronie, dodaj starty chrzan, jeszcze raz zamieszaj i gotuj 2 minuty. Wyłóż porcje na talerz i posyp posiekanym koperkiem.

MH 09/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij