Francesco Siervo karierę kucharza rozpoczął w rodzinnej restauracji na włoskiej wyspie Ischia. Swoje doświadczenie przeniósł następnie do Monachium, do restauracji Osteria Italiana, a później wylądował u nas, w Polsce. Dzielił się umiejętnościami w kilku włoskich restauracjach, by ostatecznie zostać szefem kuchni w Trattorii Pesto we Wrocławiu.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 39 zł
• 1 porcja w domu: 12 zł
Ile to kosztuje?
Składniki na 2 porcje:
• 200 g wędzonego łososia
• 100 g świeżego chrzanu
• 100 g masła
• 1/2 średniej wielkości cebuli
• garść świeżego koperku
• szczypta morskiej soli
• 250 g makaronu tagliolini barwionego atramentem z mątwy
• 300 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Korzeń chrzanu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Jeżeli włożysz go wcześniej do lodówki i schłodzisz, nie będziesz płakał przy ścieraniu. Filety z łososia (bez skóry) opłucz w bieżącej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w nieduże kostki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
2. Rozgrzej masło na dużej patelni z wysokimi brzegami. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kawałki łososia (najlepiej partiami, nie wszystkie naraz), znowu zamieszaj, przykryj i podduś kilka minut na małym ogniu. Wlej śmietanę, zamieszaj, zagotuj i odstaw z ognia.
3. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wcześniej wodę. Garnek musi być duży, bo w małym makaron się poskleja, a wody musi być przynajmniej 4 razy więcej niż makaronu. Wrzuć makaron na wrzątek, po chwili zamieszaj, by nie przywarł do dna, i gotuj 3-4 minuty na średnim ogniu.
4. Odsącz makaron na sicie, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu. Rozgrzej ponownie patelnię z sosem, wrzuć odsączony makaron i zamieszaj. Wlej trochę wody pozostałej po makaronie, dodaj starty chrzan, jeszcze raz zamieszaj i gotuj 2 minuty. Wyłóż porcje na talerz i posyp posiekanym koperkiem.
MH 09/12
Komentarze