Gotuj z mistrzem
Rafał Borys zawodu uczył się od najlepszych – pracował w restauracjach Plane Food i Boxwood Cafe, należących do Gordona Ramsaya. Tajniki kuchni francuskiej zgłębiał u boku Alberta Roux.
Jego specjalnością są mięsa i ryby oraz perfekcyjnie dobrane sosy. W MOSAIQ przygotowuje np. płaszczkę – rybę rzadko spotykaną w Polsce, a uwielbianą przez mistrzów kuchni.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 76 zł
• 1 porcja w domu: 29 zł
Czas przygotowania: 55 min
Składniki na 2 porcje:
• 250g comber z jagnięciny
• 100 g zielonego groszku
• 50 g cebuli
• 250 g ziemniaków
• 150 ml śmietanki 33%
• 2 łodyżki rozmarynu
• sól, pieprz
• 2 łodyżki tymianku
• 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. W pierwszym z brzegu sklepie jagnięciny nie uświadczysz, ale warto za nią pochodzić. Comber oczyść z błon, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj po jednej łodydze rozmarynu i tymianku, wysmaruj nimi mięso. Polej 20 ml oliwy, przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki.
2. W małym garnku zagotuj śmietanę z posiekanymi rozmarynem i tymiankiem. Dodaj sól i pieprz. Ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej gorącą śmietaną. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 45 minut pod przykryciem. Potem dodaj jeszcze 15 minut bez przykrycia.
3. Wyjmij zamarynowany comber z lodówki i przesmaż go z obu stron na rozgrzanej patelni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć mięso na blachę i piecz około 8 minut. Następnie wyjmij i odstaw na 7 minut, by mięso odpoczęło.
4. Posiekaną drobno cebulę zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj odsączony groszek i gotuj ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj, by otrzymać purée. Comber przekrój na pół, obok na talerzu połóż zapieczoną masę ziemniaczaną i 3 łyżki stołowe purée z zielonego groszku.
MH 11/11