[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Gotuj jak top chef: comber jagnięcy z zapiekanymi ziemniakami

Pieczona jagnięcina i delikatne puree z zielonego groszku przekonają każdego, że te dwa smaki całe życie czekały na siebie. Oto spotkanie na szczycie, które Twoje kubki smakowe zapamiętają na bardzo długi czas. Sprawdź mistrzowski przepis na jagnięcinę!

comber jagnięcy fot. Podziękowania dla restauracji Mosaiq we Wrocławiu
Gotuj z mistrzem

Rafał Borys zawodu uczył się od najlepszych – pracował w restauracjach Plane Food i Boxwood Cafe, należących do Gordona Ramsaya. Tajniki kuchni francuskiej zgłębiał u boku Alberta Roux.

Jego specjalnością są mięsa i ryby oraz perfekcyjnie dobrane sosy. W MOSAIQ przygotowuje np. płaszczkę – rybę rzadko spotykaną w Polsce, a uwielbianą przez mistrzów kuchni.     

Ile to kosztuje?        

• 1 porcja w restauracji: 76 zł       

• 1 porcja w domu: 29  zł  

Czas przygotowania: 55 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 250g comber z jagnięciny

• 100 g zielonego groszku

• 50 g cebuli

• 250 g ziemniaków

• 150 ml śmietanki 33%

• 2 łodyżki rozmarynu

• sól, pieprz

• 2 łodyżki tymianku

• 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

1. W pierwszym z brzegu sklepie jagnięciny nie uświadczysz, ale warto za nią pochodzić. Comber oczyść z błon, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj po jednej łodydze rozmarynu i tymianku, wysmaruj nimi mięso. Polej 20 ml oliwy, przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki.

2. W małym garnku zagotuj śmietanę z posiekanymi rozmarynem i tymiankiem. Dodaj sól i pieprz. Ziemniaki zetrzyj na tarce, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej gorącą śmietaną. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 45 minut pod przykryciem. Potem dodaj jeszcze 15 minut bez przykrycia.

3. Wyjmij zamarynowany comber z lodówki i przesmaż go z obu stron na rozgrzanej patelni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć mięso na blachę i piecz około 8 minut. Następnie wyjmij i odstaw na 7 minut, by mięso odpoczęło.

4. Posiekaną drobno cebulę zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj odsączony groszek i gotuj ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj, by otrzymać purée. Comber przekrój na pół, obok na talerzu połóż zapieczoną masę ziemniaczaną i 3 łyżki stołowe purée z zielonego groszku.

MH 11/11

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij