[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: comber jagnięcy z oscypkiem

Do tego puree z korzenia pietruszki, podpieczone warzywa w słupkach, sos kurkowy aromatyzowany białym winem i mamy potęgę kuchni regionalnej w pełnej krasie! Świat się za nią zabija, a my proszę - mamy ją na wyciągnięcie ręki.

comber jagnięcy z oscypkiem fot. www.hotelpiwniczna.pl
Gotuj z mistrzem

Jan Buczek jest szefem kuchni restauracji Czarna Owca w hotelu Piwniczna SPA&Conference. Po zdobyciu mistrzowskiego tytułu prowadził kilka restauracji w Nowosądeckiem i doskonalił umiejętności za granicą. Jako rodowity góral potrafił połączyć unikatowy smak dań łemkowskich ze światowymi standardami.

Ile to kosztuje?        

• 1 porcja w restauracji: 59 zł        

• 1 porcja w domu: 23 zł    

Czas przygotowania: 35 min 

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:  

• 800 g combru jagnięcego

• 1 kg korzenia pietruszki

• 4 oscypki

• 150 ml mleka

• 30 g masła

• 30 ml białego wina

• 100 g pora

• 100 g kurek

• 100 g czerwonej papryki

• 200 g cukinii

• 100 g czerwonej cebuli

• 50 g masła

• 1 pęczek natki pietruszki

• 30 ml śmietany 18%

• 1 biała cebula

• 6 pomidorków cherry

• oliwa, tymianek

• 2 ząbki czosnku

• świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska, 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Mięso podziel na porcje i zamarynuj – najlepiej 24 h – w dużej misce z tymiankiem, kolorowym pieprzem, ząbkami czosnku i czerwonym winem. Osusz je z marynaty i obsmaż z każdej strony na oliwie. Przełóż mięso do piekarnika i piecz 20-25 min w temperaturze 145 st. C. Pod koniec dołóż połówki pomidorów i oscypki.

2. Obrane pietruszki pokrój w plasterki i ugotuj z mlekiem, solą i cukrem, aż zmiękną. Odcedź, dodaj 50 ml mleka i 30 g masła, zmiksuj na kremową masę. Dopraw solą, pieprzem i purée gotowe.

3. Wyjmij mięso z piekarnika (po tym czasie będzie średnio krwiste) i odstaw na kilka minut przykryte folią, by zachowało soki. Czerwoną cebulę, paprykę, pora i cukinię pokrój w cienkie słupki i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą przez 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

4. Oczyszczone kurki sparz na sicie wrzątkiem lub chwilę pogotuj. Posiekaj drobno białą cebulę i podsmaż ją lekko na patelni. Dorzuć kurki i wlej białe wino. Gdy wino prawie całkowicie odparuje, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotowe. Wyłóż wszystko na talerze – najlepiej podgrzej je nieco w piekarniku.

MH 10/14  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij