Pistacje i migdały są na tyle egzotyczne, że każdy chętnie uwierzy w ich zbawienne działanie, ale żeby czerwona kapusta?!
A właśnie, że tak. Naukowcy z USA dowiedli, że już 100 g czerwonej kapusty znacząco poprawia zapamiętywanie i procesy myślowe. Dzieje się tak za sprawą antocyjanów dbających o szybki przesył sygnałów między neuronami.
A pistacje i migdały wspomagają układ nerwowy i stymulują relacje neuroprzekaźników w mózgu. Do tego cebula, której związki siarki eliminują toksyny spowalniające pracę mózgu – i koncentracja przez cały dzień zapewniona.
Gotuj z mistrzem
Tomasz Purol to złoty medalista na Kulinarnym Pucharze Polski 2007. Zdobył także złoty medal na drużynowych mistrzostwach Europy we Włoszech oraz 1. miejsce na Olimpiadzie Smaku.
Składniki na 2 porcje:
• 300 g filetu cielęcego
• 80 g czerwonej kapusty
• 1/2 cebuli
• 80 ml czerwonego wina
• oliwa
• miód
• 1 łyżka migdałów i pistacji
• sól morska, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pistacje i migdały wysyp na blachę, posyp solą morską i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oliwie w rondlu. Mieszaj.
2. Pokrój czerwoną kapustę, dorzuć do rondla z cebulą i podsmażaj 20 min, mieszając od czasu do czasu. Potem podlej winem i dodaj łyżkę miodu. Smaż do konsystencji konfitury.
3. Dodaj uprażone pistacje i migdały. Filet cielęcy pokrój w medaliony, włóż do parowaru i gotuj 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Wyłóż konfiturę, a na niej ułóż mięso.
Kulinarne patenty mistrza
Czerwona kapusta. Pod wpływem światła i tlenu czerwona kapusta zmienia kolor na niebieski lub fioletowy. By zachować jej naturalną barwę, dodaj do poszatkowanej kapusty gorący ocet z czerwonego wina (4 łyżki na 1/2 główki), wymieszaj, odstaw na 10 minut i odcedź.
MH 09/12