[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: cielęcina z migdałami i pistacjami

Czeka Cię ciężki projekt lub egzamin i zastanawiasz się, jak poprawić koncentrację? Zamiast łykać tabletki, postaw na naturalne dopalacze. Z tym daniem utrzymasz mózg na najwyższych obrotach, bez ryzyka przegrzania zwojów.

filet cielęcy fot. Wiesiek Jurewicz
Pistacje i migdały są na tyle egzotyczne, że każdy chętnie uwierzy w ich zbawienne działanie, ale żeby czerwona kapusta?!

A właśnie, że tak. Naukowcy z USA dowiedli, że już 100 g czerwonej kapusty znacząco poprawia zapamiętywanie i procesy myślowe. Dzieje się tak za sprawą antocyjanów dbających o szybki przesył sygnałów między neuronami.

A pistacje i migdały wspomagają układ nerwowy i stymulują relacje neuroprzekaźników w mózgu. Do tego cebula, której związki siarki eliminują toksyny spowalniające pracę mózgu – i koncentracja przez cały dzień zapewniona.

Gotuj z mistrzem

Tomasz Purol to złoty medalista na Kulinarnym Pucharze Polski 2007. Zdobył także złoty medal na drużynowych mistrzostwach Europy we Włoszech oraz 1. miejsce na Olimpiadzie Smaku.

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 300 g filetu cielęcego

• 80 g czerwonej kapusty

• 1/2 cebuli

• 80 ml czerwonego wina

• oliwa

• miód

• 1 łyżka migdałów i pistacji

• sól morska, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pistacje i migdały wysyp na blachę, posyp solą morską i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oliwie w rondlu. Mieszaj.

2. Pokrój czerwoną kapustę, dorzuć do rondla z cebulą i podsmażaj 20 min, mieszając od czasu do czasu. Potem podlej winem i dodaj łyżkę miodu. Smaż do konsystencji konfitury.

3. Dodaj uprażone pistacje i migdały. Filet cielęcy pokrój w medaliony, włóż do parowaru i gotuj 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Wyłóż konfiturę, a na niej ułóż mięso.

Kulinarne patenty mistrza

Czerwona kapusta. Pod wpływem światła i tlenu czerwona kapusta zmienia kolor na niebieski lub fioletowy. By zachować jej naturalną barwę, dodaj do poszatkowanej kapusty gorący ocet z czerwonego wina (4 łyżki na 1/2 główki), wymieszaj, odstaw na 10 minut i odcedź.

MH 09/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij