[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Gotuj jak top chef: chłodnik z melona

Lato i wysokie temperatury trwają w najlepsze, warto więc rozejrzeć się za sposobami na złagodzenie upału. Ten dwukolorowy, aromatyzowany miętą i truskawkami chłodnik z dodatkiem szaszłyka z serem feta i malinami pozwoli Ci bez problemu przekonać ją, że jesteś kreatywnym gościem z wyobraźnią.

chłodnik z melona fot. Seweryn Chlebiński
Gotuj z mistrzem

Dawid Grzesiak jest twórcą wielu potraw, organizatorem Warsztatów Kulinarnych oraz nauczycielem gotowania. Swoją karierę zaczynał w restauracji hotelu Belvedere Resort&Spa**** w Zakopanem.

Od kilkunastu lat pracuje dla grupy Trip, zrzeszającej hotele i miejsca rekreacji. Gościł, między innymi, prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego.

Ile to kosztuje?        

• 1 porcja w restauracji: 28 zł       

• 1 porcja w domu: 6  zł  

Czas przygotowania: 15 min

Składniki na 2 porcje:

• 1 melon miodowy, żółty

• 150 g truskawek

• 200 ml jogurtu naturalnego

• 60 g sera feta

• 1 łyżeczka cukru pudru

• garść malin

• garść świeżych listków mięty

• 1 patyczek szaszłykowy (10 cm)

Sposób przygotowania:

1. Na stoisku owocowo-warzywnym zostań chwilę dłużej niż zwykle, by dokonać dobrego wyboru. Szukaj melonów ciężkich w stosunku do swojej objętości i takich, których skórka przy ogonku będzie się lekko uginać pod naciskiem palca.

W ten sposób sprawdzisz, czy Twój melon jest dojrzały. Przekrój go na pół wzdłuż, usuń pestki i łyżką wybierz miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ włóż do miski.

2. Wybrany z melona miąższ podziel na równe części i rozdziel do dwóch miseczek. Do jednej części dodaj 100 ml zimnego jogurtu i połowę przygotowanych listków mięty.

Zmiksuj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Do drugiej części miąższu dodaj truskawki (ew. mogą być mrożone), cukier puder, 100 ml zimnego jogurtu i także zmiksuj.

3. Teraz najważniejsza czynność do zrobienia, bo wygląd tej przystawki to połowa sukcesu przy stole. Przelej obie mikstury do dwóch osobnych szklanek i ułóż dwie wydrążone połówki melona na stole.

Powoli, równocześnie wlej zawartość szklanek, tak by smaki się nie wymieszały. W ten sposób napełnij obie połówki.

4. Patyczek szaszłykowy przełam na dwie połowy. Odsącz – jeżeli trzeba – ser feta i pokrój go w 1-centymetrowe kostki. Malin nie myj, bo wciągną wodę i stracą smak - najwyżej delikatnie odkurz je pędzelkiem.

Zrób małe szaszłyczki z utkniętymi na przemian malinami i fetą. Ułóż na brzegu melona, a resztą malin i mięty udekoruj talerz.

MH 06/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij