Gotuj z mistrzem
Dawid Grzesiak jest twórcą wielu potraw, organizatorem Warsztatów Kulinarnych oraz nauczycielem gotowania. Swoją karierę zaczynał w restauracji hotelu Belvedere Resort&Spa**** w Zakopanem.
Od kilkunastu lat pracuje dla grupy Trip, zrzeszającej hotele i miejsca rekreacji. Gościł, między innymi, prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 28 zł
• 1 porcja w domu: 6 zł
Czas przygotowania: 15 min
Składniki na 2 porcje:
• 1 melon miodowy, żółty
• 150 g truskawek
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 60 g sera feta
• 1 łyżeczka cukru pudru
• garść malin
• garść świeżych listków mięty
• 1 patyczek szaszłykowy (10 cm)
Sposób przygotowania:
1. Na stoisku owocowo-warzywnym zostań chwilę dłużej niż zwykle, by dokonać dobrego wyboru. Szukaj melonów ciężkich w stosunku do swojej objętości i takich, których skórka przy ogonku będzie się lekko uginać pod naciskiem palca.
W ten sposób sprawdzisz, czy Twój melon jest dojrzały. Przekrój go na pół wzdłuż, usuń pestki i łyżką wybierz miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ włóż do miski.
2. Wybrany z melona miąższ podziel na równe części i rozdziel do dwóch miseczek. Do jednej części dodaj 100 ml zimnego jogurtu i połowę przygotowanych listków mięty.
Zmiksuj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Do drugiej części miąższu dodaj truskawki (ew. mogą być mrożone), cukier puder, 100 ml zimnego jogurtu i także zmiksuj.
3. Teraz najważniejsza czynność do zrobienia, bo wygląd tej przystawki to połowa sukcesu przy stole. Przelej obie mikstury do dwóch osobnych szklanek i ułóż dwie wydrążone połówki melona na stole.
Powoli, równocześnie wlej zawartość szklanek, tak by smaki się nie wymieszały. W ten sposób napełnij obie połówki.
4. Patyczek szaszłykowy przełam na dwie połowy. Odsącz – jeżeli trzeba – ser feta i pokrój go w 1-centymetrowe kostki. Malin nie myj, bo wciągną wodę i stracą smak - najwyżej delikatnie odkurz je pędzelkiem.
Zrób małe szaszłyczki z utkniętymi na przemian malinami i fetą. Ułóż na brzegu melona, a resztą malin i mięty udekoruj talerz.
MH 06/11