[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: azjatyckie żeberka

Kluczem do sukcesu tego dania jest wybór dobrej wieprzowiny – świeżej, różowej, nieprzerośniętej zbytnio tłuszczem. Smaku dopełnia azjatycka przyprawa Pięć Smaków, z wyraźną i dominującą nutą anyżu. Wypróbuj kuchnię azjatycką, jakiej dotąd nie znałeś.

azjatyckie żeberka fot. Randy Harris
Andrew Carmellini to szef kuchni restauracji Locanda Verde w Nowym Jorku. Amerykanin włoskiego pochodzenia. Ukończył prestiżowy The Culinary Institute of America i pojechał terminować oczywiście do Europy. Kilka lat pracował w restauracji w Emilia-Romagna we Włoszech, potem podróżował i gotował w Anglii i we Francji.

Z takim doświadczeniem przyjął wyzwanie Men’s Health i postanowił przygotować żeberka na sposób... chiński. Sekretem sukcesu jest tutaj wybór dobrego mięsa – różowego, świeżego, nieprzerośniętego za bardzo tłuszczem – i azjatycka przyprawa Pięć Smaków, z wyraźną i dominującą nutą anyżu.

REKLAMA

Dostajesz w ten sposób danie, którego smak będzie Ci długo towarzyszył po zakończeniu biesiady i choć przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, efekt przechodzi oczekiwania.

Składniki na 3-4 porcje:

Żeberka:

• 2 łyżki chińskiej przyprawy Pięć Smaków

• 1 łyżeczka papryki chili w proszku

• ½ łyżeczki czosnku w proszku szczypta soli

• 1,5 kg żeberek wieprzowych

Sos:

• 1/3 szklanki sosu hoisin

• 1/3 szklanki keczupu

• 1/3 szklanki octu ryżowego

• 2 łyżki sosu z czarnej fasoli (znajdziesz go w Kuchniach Świata)

Dekoracja:

• 1 pęczek szczypioru, drobno posiekany

• 1 łyżka ziaren sezamu

Kulinarne patenty

Test miękkości żeberek. Niedzielni specjaliści od grillowanych lub pieczonych w ogrodzie żeberek twierdzą, że mięso jest już gotowe, gdy całkiem swobodnie odchodzi od kości. Dla zawodowego kucharza takie mięso jest już rozgotowane lub za bardzo przypieczone. Idealny stan to taki, gdy mięso stawia nieznaczy opór czubkowi noża przy kości.

Posiekaj jak szef. Spraw sobie nóż szefa kuchni z szerokim ostrzem. Oprzyj czubek noża na desce, podsuń szczypior pod środek ostrza. Uwaga na palce!

Sposób przygotowania:

1. Żeberka opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. W małej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, aż utworzą jednolitą masę. Połóż żeberka na desce i dokładnie wetrzyj przyprawy w obie strony mięsa. Wstaw je, nie przykrywając, na 2 godziny do lodówki.

2. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Wyjmij mięso z lodówki i zawiń je w folię aluminiową, robiąc u góry kilka małych otworów. Wstaw do piekarnika na 3 godziny, potem zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 2 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie.

3. Wymieszaj składniki do sosu w misce i dodaj 2 łyżki wody. Wyjmij mięso z piekarnika, delikatnie otwórz folię, tak by zachować płyn, który wypłynął z mięsa. Zlej płyn do miski z sosem i wymieszaj. Wysmaruj sosem mięso z obu stron.

4. Podkęć piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wstaw do niego mięso w naczyniu żaroodpornym – ale już bez folii – na 5-10 minut, aż skórka z sosem zacznie się karmelizować i ciemnieć. Wyjmij, pokrój na kawałki, posyp posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Podawaj z resztką sosu w formie dipu do moczenia.   

MH 01/14

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij