[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Gotowanie po męsku: smażone przegrzebki i frittata

Naucz się przygotowywać posiłki w 15 minut, bo z tymi przepisami to banalnie proste. Korzystaj teraz z naszych, a potem wprowadź do kuchni swoje. Gotowy?

Frittata Frittata to niezbyt popularne danie nad Wisłą. Jest jednak proste, szybkie i wprowadza do naszej kuchni sporo świeżości. warto.

Smaż na dużym ogniu – smażone przegrzebki

Dobra żeliwna patelnia, która rozgrzewa się jak grill, i wysoki ogień zapewnią białkom soczystość i smaczną, chrupiącą skórkę.

1. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu. Użyj ręcznika papierowego i osusz 8 dużych przegrzebków. Wlej łyżkę oleju rzepakowego na patelnię, gdy zobaczysz, że olej zaczyna drgać, przypraw przegrzebki solą i pieprzem.

REKLAMA

2. Wyłóż przegrzebki na patelnię i smaż ok. 2 minut, aż na ich spodzie zacznie się tworzyć brązowozłota skorupka. Obróć łopatką na drugą stronę. Dorzuć trochę masła, zmiażdżony ząbek czosnku i gałązkę tymianku.

3. Smaż przegrzebki – podlewając je rozpuszczonym masłem z patelni – aż będą dobrze usmażone po obu stronach. Następnie podawaj je prosto z patelni obok brązowego ryżu lub na miksie sałat.

Smaż, a potem piecz – frittata z wędlinami

Podsmaż składniki na patelni, aż zaskwierczą, a następnie wrzuć je do piekarnika. Podgrzanie ich dwa razy skarmelizuje potrawę.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Wrzuć 2 plastry boczku, 1 kiełbasę, 2 plasterki szynki – wszystko pokrojone w kostkę. Smaż, aż wędliny zaczną skwierczeć (ok. 5 minut).

2. Odlej nadmiar tłuszczu z patelni, następnie dodaj jedną lub dwie garści szpinaku baby, podsmażaj minutę. Wbij 6 dużych jaj i dopraw. Smaż, aż jajka przy krawędziach patelni się zetną (3-4 minuty), a następnie przełóż patelnię do piekarnika.

3. Piecz do momentu, gdy przy potrząsaniu patelnią jajka nie będą się ruszać (8 do 10 minut). Ostrożnie wyjmij frittatę z piekarnika. Pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie przełóż na deskę do krojenia, pokrój na kawałki i podawaj. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij