Duś i na chrupko - chińszczyzna
Jedzenie gotowane na parze jest zdrowe, ale ma zwykle tyle smaku, co papierowy talerzyk. Poprawiamy to duszeniem i smażeniem.
1. Wlej kubek gorącego bulionu drobiowego i odrobinę oleju rzepakowego na patelnię na dość wysokim ogniu. Dorzuć dużą garść różyczek brokuła, dwie przepołowione główki młodej kapusty bok choy i 4-5 mrożonych chińskich pierożków (np. gyoza).
2. Przykryj patelnię i duś, aż brokuły trochę zmiękną (2-3 minuty). Zdejmij pokrywkę i smaż dalej, aż płyn wyparuje, a składniki zaczną być lekko opieczone – przez kolejne ok. 5 minut.
3. Gdy pierożki zbrązowieją, dodaj dużą łyżkę sosu hoisin i sok z połówki pomarańczy. Mieszaj, przypraw solą i pieprzem, a wierzch posyp kolendrą, posiekaną dymką (tylko zielone części) i świeżą, posiekaną papryczką chili (pestki raczej odrzuć).
Piecz – pizza z szałwią
Twój piekarnik gwarantuje wysoką temperaturę, która roztopi wszystko, smakowicie osmali co nieco i podpiecze na chrupko. Wykorzystaj go!
1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Weź kawałek gotowego ciasta do pizzy o temperaturze pokojowej i rozwałkuj go na posypanej mąką desce, tak by mieścił się na żeliwnej patelni. Przygotuj patelnię, rozgrzewając ją w piekarniku przez 5 minut.
2. Ostrożnie wyjmij patelnię, połóż rozciągnięte ciasto, wysmaruj oliwą i piecz, aż zbrązowieje (przez 2 minuty). Wyjmij patelnię, obróć ciasto, wysmaruj po wierzchu sosem pomidorowym, połóż plastry mozzarelli i kilka plastrów prosciutto.
3. Piecz, aż ciasto napuchnie, zaczną się robić bąble, ser się roztopi, a prosciutto stanie się lekko chrupiące (1-2 min). Wyjmij z piekarnika, posyp porwaną ręcznie szałwią, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.