[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.5

Pieczenie i duszenie na chrupko: porady

Pieczenie i duszenie na chrupko

Duś i na chrupko - chińszczyzna

Jedzenie gotowane na parze jest zdrowe, ale ma zwykle tyle smaku, co papierowy talerzyk. Poprawiamy to duszeniem i smażeniem.  

1. Wlej kubek gorącego bulionu drobiowego i odrobinę oleju rzepakowego na patelnię na dość wysokim ogniu. Dorzuć dużą garść różyczek brokuła, dwie przepołowione główki młodej kapusty bok choy i 4-5 mrożonych chińskich pierożków (np. gyoza).  

REKLAMA

2. Przykryj patelnię i duś, aż brokuły trochę zmiękną (2-3 minuty). Zdejmij pokrywkę i smaż dalej, aż płyn wyparuje, a składniki zaczną być lekko opieczone – przez kolejne ok. 5 minut.  

3. Gdy pierożki zbrązowieją, dodaj dużą łyżkę sosu hoisin i sok z połówki pomarańczy. Mieszaj, przypraw solą i pieprzem, a wierzch posyp kolendrą, posiekaną dymką (tylko zielone części) i świeżą, posiekaną papryczką chili (pestki raczej odrzuć).

Piecz – pizza z szałwią

Twój piekarnik gwarantuje wysoką temperaturę, która roztopi wszystko, smakowicie osmali co nieco i podpiecze na chrupko. Wykorzystaj go!

1. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Weź kawałek gotowego ciasta do pizzy o temperaturze pokojowej i rozwałkuj go na posypanej mąką desce, tak by mieścił się na żeliwnej patelni. Przygotuj patelnię, rozgrzewając ją w piekarniku przez 5 minut.

2. Ostrożnie wyjmij patelnię, połóż rozciągnięte ciasto, wysmaruj oliwą i piecz, aż zbrązowieje (przez 2 minuty). Wyjmij patelnię, obróć ciasto, wysmaruj po wierzchu sosem pomidorowym, połóż plastry mozzarelli i kilka plastrów prosciutto.

3. Piecz, aż ciasto napuchnie, zaczną się robić bąble, ser się roztopi, a prosciutto stanie się lekko chrupiące (1-2 min). Wyjmij z piekarnika, posyp porwaną ręcznie szałwią, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij