Fakt, że zielona herbata i gorzka czekolada są doskonałe dla naszego zdrowia, nie jest żadnym wielkim halo. Naprawdę wielkie halo powstaje, gdy się je ze sobą połączy. Nie jest to jednak proste rozumowanie, że gdy się doda jedną dobrą rzecz do drugiej, to powstanie dobro do potęgi.
ZOBACZ KONIECZNIE: Wyższe IQ w 7 dni
Oto na North Arizona University przebadano zjadaczy gorzkiej czekolady i odkryto, że jej amatorzy szybciej kojarzą i są bardziej skupieni. Przy okazji jednak odkryto u nich wszystkich podwyższone ciśnienie krwi.
W tym samym czasie na tej samej uczelni prześwietlano zalety zielonej herbaty i dowodniono, że l-teanina, aminokwas w niej zawarty, zwiększa intensywność fal alfa w mózgu, co wpływa korzystnie na skuteczność nauki i wydajność pracy. Dodatkowo wykryto, że l-teanina uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Teraz wystarczyło tylko połączyć oba odkrycia i efekty macie przed sobą.
Sposób przygotowania:
1. Wlej śmietanę do garnka, wsyp do niej zieloną herbatę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając. Gdy śmietana zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia. Teraz pokrusz czekoladę do miski i połóż ją na garnku z gotującą się wodą, a gdy się roztopi, dodaj masło. Zdejmij miskę, wsyp cukier i dodaj śmietanę – wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka.
2. Pozwól masie trochę ostygnąć i wstaw ją do lodówki. Sprawdź palcem po pewnym czasie, czy już możesz uformować kulki bez ryzyka poparzenia się, i zroluj 20 sztuk. Obtocz je jeszcze w zielonej herbacie, obsyp sproszkowanym kakao i wstaw na pół godziny do lodówki. W pudełeczku świetnie się zanoszą do pracy, ale w domu też doskonale smakują.
Składniki (20 sztuk):
- 160 ml śmietany 36%,
- 30 g zielonej herbaty w proszku
- 225 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 20 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- Kakao w proszku