Golonka w piwie - przepis krok po kroku

Golonka to danie legenda. Najpierw gotowana do miękkości, potem marynowana, następnie pieczona i podana z musztardą i chrzanem – tzw. golonka bawarska to mistrzostwo świata. Jak ją zrobić?

golonka po bawarsku Shutterstock.com

Golonka w piwie zwana jest golonką po bawarsku nie bez powodu, bo faktycznie Niemcy wspięli się tu na kulinarne wyżyny. Na walentynkową kolację może nie bardzo się nadaje (chociaż w redakcji znamy panie-amatorki, więc nie przesądzajmy), ale na obiad z teściem lub kumplem, jak najbardziej. Gotowy na arcydzieło?

SPRAWDŹ NAJPIERW: Wszystko o wieprzowinie

REKLAMA

Przepis na golonkę po bawarsku

Składniki:

  • 2 golonki tylne albo 3 lub 4 przednie (te pierwsze są dużo większe, chociaż czas gotowania jest podobny)
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, ½ pora, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka soli, łyżeczka ziaren pieprzu
  • Marynata:
    1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka musztardy, 1 szklanki ciemnego piwa (wiesz co zrobić z drugą, żeby się nie zmarnowało, prawda?), 1 szklanka wywaru z gotowania golonek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta kminku, tymianku i majeranku

Golonka w piwie. Sposób przygotowania:

  1. Obejrzyj golonki – jeżeli zauważysz jakieś włoski pozostałe na skórze, opal je nad gazem lub palnikiem, jeśli masz na stanie.
  2. Obierz marchewki, seler i pietruszkę. Cebulę w łupinie połóż na gazie i opal na czarno-brązowo; czosnek pozostaw nieobrany (odda więcej aromatu).
  3. Golonki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą, żeby je całkowicie przykryć. Dodaj obrane warzywa pokrojone w kawałki, opaloną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości mięsa, około 2 godzin od chwili zagotowania. Wyjmij golonki i odstaw, żeby przestygły, a z wywaru odlej 1 szklankę.
  4. Pora na marynatę. W dużej misce wymieszaj miód, musztardę, ciemne piwo (to wersja kanoniczna, ale jasne też oblatuje), przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz, kminek, majeranek i tymianek (wywar po golonkach na razie odstaw). Włóż golonki, obtocz je marynatą z każdej strony i daj im godzinę, żeby się przegryzły (od czasu do czasu przewracaj je).
  5. Przełóż golonki razem z marynatą do naczynia żaroodpornego, wlej szklankę wywaru po golonkach, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz godzinę, polewając zalewą od czasu do czasu. Po godzinie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut – również polewając, co kilka minut. Gotowe!

ZOBACZ TEŻ: Jedzenie na dobry humor :)

Zasmażana kapusta do golonki

Golonkę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, musztardą i chrzanem, ale musisz wiedzieć, że najlepszy partner golonki to zasmażana kapusta. Żeby już trzymać się Bawarii, to duet Robert Lewandowski i Thomas Mueller na talerzu. To co, może szybki przepis na zasmażaną kapustę? Zdążysz ja pyknąć podczas gotowania golonki, a teściom szczęka opadnie.

Składniki na zasmażaną kapustę do golonki

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej),
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła lub dobrego smalcu, np. gęsiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól

Sposób przygotowania kapusty zasmażanej do golonki:

  1. Kapustę posiekaj nożem na desce i wrzuć do garnka. Wlej wodę, żeby całkowicie ją przykryć, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.
  2. Obierz cebule i drobno posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Pod koniec wsyp mąkę, rozprowadź ją i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, żeby zasmażka miała jednolitą konsystencję. Odstaw.
  3. Odsącz kapustę na sicie, zostawiając 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Wlej powoli gorącą wodę do zasmażki i intensywnie mieszaj łopatką, żeby ją rozprowadzić. Dodaj odcedzoną kapustę, wsyp cukier, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli, wkręć czarny pieprz, wymieszaj i podawaj gorącą, jako Grande Finale, razem z golonką.
REKLAMA