[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Gluten - podstawowe fakty

Gluten Gluten nie jest plagą naszych czasów, choć tak mogłoby się wydawać po rzuceniu okiem na witryny hipsterskich jadłodajni.

1. Duży drań

Część nie najlepszej opinii gluten zawdzięcza swoim rozmiarom. „Cząsteczka glutenu jest duża, ale ma relatywnie niewielką powierzchnię – wyjaśnia gastroenterolog dr Ayesha Akbar. „Gdy białka przechodzą przez układ trawienny, te, które mają dużą powierzchnię, są łatwiej rozkładane przez enzymy”. Możesz ułatwić życie enzymom, dokładnie żując pokarm z glutenem: co najmniej 15 razy jeden kęs.

2. Uczulony

Jak donosi „Medycyna Praktyczna”, w Polsce około 400 tysięcy ludzi, czyli 1%, cierpi na celiakię. Ta autoimmunologiczna choroba polega na tym, że organizm podrażniony przez gluten zaczyna atakować kosmki jelitowe. W rezultacie dochodzi do ich zaniku, a to właśnie one są odpowiedzialne za wychwytywanie substancji odżywczych z pokarmu. Celiakia to przypadek ekstremalny. Ok. 5% ludzi może również źle znosić gluten. W mniejszym stopniu, ale jednak. Wprawdzie nie uszkadza on u nich kosmków, ale wywołuje wzdęcia i biegunki.

REKLAMA

PRZECZYTAJ WIĘCEJ: Gluten - jeść czy nie jeść?

3. Drugi mózg

Wprawdzie tradycyjnie kojarzymy emocje z sercem, to jednak coraz więcej dowodów wskazuje na to, że siedliskiem uczuć są... jelita. „W brzuchu jest więcej komórek wydzielających serotoninę i włókien nerwowych niż w jakiejkolwiek innej części ciała” – wyjaśnia dr Akbar. Medycyna zna przypadki, gdy po wyrugowaniu glu- tenu z diety pacjenci ze zdiagnozowaną depresją mogli zrezygnować z leków i wrócić do zdrowia. Rozważ taki eksperyment, jeśli miewasz regularnie spadki nastroju.

4. Nie przegap

Jesteś stale zmęczony i senny i właśnie postanowiłeś zrezygnować z glutenu, żeby odzyskać energię do życia? Wstrzymaj konie. W niektórych przypadkach odstawienie glutenu może wręcz nasilić uczucie zmęczenia. Produkty zawierające gluten nie są przecież z samego glutenu. Dostarczają też wielu innych składników – od żelaza, przez kwas foliowy po błonnik. Jeśli również wykluczysz je z diety, możesz zacząć odczuwać niedobory.

5. Nie pękaj

Wyznawcy religii bezglutenowej będą Cię przekonywać, że każdy bąk, którego wypuścisz, to objaw nietolerancji glutenu. Ale sytuacja nie jest aż tak prosta. Wypchany brzuch może być efektem wypicia gazowanego napoju, zjedzenia fasoli albo np. skądinąd zdrowych jabłek. Jeśli gazy są szczególnie uciążliwe i rozsadzają Ci brzuch, sięgnij po środek na wzdęcia - np. espumisan albo iberogast. Działają prawie natychmiast.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij