[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


Gin - 4 świetne drinki

Owszem, gin i cytryna to połączenie genialne, ale ten alkohol tak świetnie gra z innymi smakami, że byłoby barbarzyństwem ograniczyć się wyłącznie do jednego. Dzięki tym drinkom na bazie ginu  zobaczysz, że butelki wydobędzie się prawdziwy dżin i spełni niejedno życzenie. 

Fot. Shutterstock.com

Krok pierwszy - najlepsze dodatki do ginu

Wyobraź sobie, że gin z tonikiem nie jest jedynym drinkiem, do którego możesz wykorzystać anglosaską jałowcówkę. Dodając do gorzkawego alkoholu naturalne wzmacniacze smaku, uzyskasz proste, ale pełne klasy miksy z retro zacięciem.  

Sakura

Japoński kwiat wiśni ma potężne właściwości przeciwzapalne i spowalniające starzenie. Jest kluczowym składnikiem japońskiego ginu Roku – możesz go kupić w sklepach internetowych.

Kolendra

Lubisz jej specyficzny smak czy nie – warto dodać ją do drinka, by dzięki bogactwu żelaza i magnezu podnieść swoje treningowe osiągi. Jest składnikiem belgijskiego ginu Copperhead.

Lukrecja

Korzeń lukrecji, jeden ze składników używanych przy produkcji popularnego ginu Bombay Sapphire, od dawna słynie jako środek wspomagający trawienie i lek przeciwbólowy. Ale przyznajemy – ten smak trzeba lubić.

Wanilia

Choć może wydawać się słodka i mdła, ma dwie niezaprzeczalne zalety: działa antybakteryjnie i ma mnóstwo przeciwutleniaczy. Oxley używa jej – obok gałki muszkatołowej i kakao – do aromatyzowania ginu.

Krok drugi - narzędzia pracy barmana

Gin jest ulubionym alkoholem barmanów, którzy cenią jego wszechstronność i głębię smaku. Żeby potraktować go z szacunkiem (i poczuć się jak Tom Cruise w „Koktajlu”), do mieszania drinków będziesz potrzebował odpowiednich narzędzi. Barmańska święta trójca składa się z dobrego shakera, sitka i barowej długiej łyżeczki. Jeśli chcesz, możesz dokupić miarkę ze stali nierdzewnej. Żeby zrobić to naprawdę dobrze, podaj drinki w odpowiednim szkle: Spritz w koniakówce, Gimlet w kieliszku typu coupette, Negroni w szklance do whiskey, a Aviation w kieliszku do Martini. Wygląda lepiej niż w kuflu, prawda?

Przeczytaj też: Alkohol i szkło, czyli co w czym pić

Krok trzeci - świetne dodatki do ginu

Płynna część drinków na bazie ginu jest bardzo prosta, dlatego dużą wagę przywiązuje się tu do dekoracji – finezyjnej, ale męskiej (palemki zabronione!). W grę wchodzą ziarna kawy, plasterki grejpfruta czy skórka z cytryny. Za dużo tego? Wystarczy, że opanujesz jeden z naszych przepisów, a już zyskasz uznanie w oczach swoich gości. Uważaj tylko, żeby nie zaczęli Ci się zwierzać przy barze.  

REKLAMA

REKLAMA

4 drinki na bazie ginu

Aviation na dobranoc

  • gin Roku, 50 ml
  • likier wiśniowy Maraschino, 5 ml
  • likier Violette, 10 ml
  • sok z cytryny,
  • 25 ml skórka z cytryny, do dekoracji

Ten owocowy koktajl najlepiej wypić podczas oglądania wieczornego wydania wiadomości. Wiśniowy likier pomoże Ci odpłynąć zaraz potem, i to nie przez zawartość alkoholu: tutaj to wiśnie odpowiedzialne są za pomoc w wytwarzaniu melatoniny. Wlej wszystkie składniki do shakera, dodaj lód i wstrząsaj przez 10-15 sekund. Przecedź przez sitko do schłodzonego kieliszka. Serwuj ze skórką cytrynową.

Gimlet na receptę

  • gin Copperhead, 50 ml
  • cukier, 5 g (łyżeczka)
  • woda, 250 ml
  • ziarna kardamonu, z 8 łupin, lekko rozgniecione
  • skórka z pomarańczy
  • sok z cytryny, 10 ml
  • skórka z cytryny, do dekoracji  

Legenda głosi, że żołnierze marynarki wojennej wymyślili tego drinka, by przy jego pomocy zwalczać szkorbut. Zacznij od zrobienia bazowego syropu: zagotuj na patelni wodę z cukrem, dodaj kardamon i pomarańczową skórkę. Zostaw na małym ogniu na 10- 15 minut, ostudź, a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Połącz 25 ml tego syropu z ginem, dodaj lód i wstrząśnij. Odcedź do kieliszka i udekoruj skórką z cytryny.

Energetyczne Negroni

  • gin Bombay Sapphire, 25 ml
  • czerwony wermut, 25 ml
  • likier kawowy, 15 ml
  • Campari, 10 ml
  • ziarna kawy, do dekoracji
  • skórka z pomarańczy, do dekoracji

Wyjmij łyżkę, sitko do koktajli i shaker. Napełnij go kostkami lodu, a następnie dodaj płynne składniki, zaczynając od tego z najmniejszą ilością procentów, a kończąc na ginie. Dokładnie wymieszaj łyżką i odcedź do szklanki pełnej kostek lodu. Udekoruj ziarnami kawy (dla kopa energii) i kawałkiem bogatej w witaminę C pomarańczowej skórki.

Multiwitaminowy Spritz

  • gin Oxley, 30 ml
  • likier Italicus, 15 ml
  • biały wermut, 10 ml
  • sok z grejfruta, 20 ml, świeżo wyciśnięty
  • woda gazowana, do uzupełnienia kieliszka
  • cząstka grejpfruta, do dekoracji
  • tymianek, do dekoracji

Jedyny potrzebny Ci sprzęt to łyżeczka barmańska. Wlej do kieliszka wszystkie składniki (poza wodą), dodaj kostki lodu i wymieszaj. Dopełnij kieliszek wodą, ponownie wymieszaj. Udekoruj niskokalorycznym, bogatym w witaminy grejpfrutem oraz wzmacniającym odporność tymiankiem.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij