Gar z winem: dania z winem w roli głównej

I do picia, i do jedzenia. Tak, dobrze przeczytałeś. Może nie jest to Kana Galilejska, ale jakaś zapomniana lub niedopita butelka wina zawsze w domu się trafi. W naszych przepisach znajdujemy dla niej drugie życie. Dolej trochę smaku do swoich potraw.

wino fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Naukowe podstawy terapii winem ogłosili już starożytni Grecy i oczywiście mieli rację, co dowiedziono w laboratoriach i badaniach wiele wieków później. Wino, zwłaszcza czerwone, działa zbawiennie na układ krwionośny, przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru mózgu.

Ma działanie antyseptyczne i bakteriobójcze, wzmacnia odporność, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga układ nerwowy i mózg. O wpływie na gruczoły płciowe już nie wspominamy. Krótko – wino jest cudem i żal, że nie możemy popijać nim śniadania.

plus Najzdrowsze jest picie wina regularnie i w niedużych ilościach. Dla kobiet ideał to 2 kieliszki dziennie, dla nas 3-4. Najcenniejszym przeciwutleniaczem w winie jest resweratol. Największe jego ilości znajdziesz w czerwonych winach z Burgundii (4,39 mg/l) i z Bordeaux (3,89 mg/l). Rekordzistami są wina ze Szwajcarii (nawet do 12,3 mg/l), ale skąpiradła ich nie eksportują, tylko wypijają sami. 

minus Zła wiadomość jest taka, że wypicie jednorazowo tygodniowej dawki wina pozbawia nas przeciwutleniaczy na kilka następnych dni.

1. Coq au vin 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 kurczak, 100 g boczku w plastrach
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki, 2 posiekane cebule, 2 łyżeczki cukru, 2 ząbki czosnku
  • 10 pieczarek, liść laurowy, świeży tymianek, natka pietruszki, 20 perłowych cebulek

W garnku zagotuj wino z gałązkami tymianku, natką pietruszki i liściem laurowym. Odstaw do ostygnięcia. Kurczka podziel na porcje i włóż do chłodnej marynaty na 12 godzin. Pokrojony w kostkę boczek usmaż na patelni i przełóż go na talerz łyżką cedzakową. Dorzuć cebulę, lekko ją zeszklij i przełoż na talerz. Kurczaka osusz z marynaty, oprósz mąką, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i lekko zrumień. Przełóż do brytfanny, dodaj boczek, cebulę, posiekany czosnek, pokrojone pieczarki i zalej marynatą. Zeszklij na patelni cebulki z masłem, cukrem i odrobiną wody, wsyp do brytfanny. Przykryj ją i wstaw do piekarnika na 1,5 h na 150 stopni.

Energia: 387 kcal

Białko: 38,2 g

Tłuszcze: 6 g w tym nasycone: 2,3 g

Węglowodany: 40 g

2. Wołowina po burgundzku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 kg wołowiny na gulasz, 200 g wędzonego boczku
  • 20 małych cebulek, kilka pieczarek, 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka smalcu, gałązki tymianku
  • gałka muszkatołowa, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Mięso oczyść i pokrój w 3-centymetrowe kostki. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni na złoty kolor. Zdejmij go łyżką cedzakową, odstaw, a na ten sam tłuszcz wrzuć obrane cebulki. Mieszaj i zdejmij łyżką na talerz. Na patelnię dołóż smalec, rozgrzej go i partiami obsmażaj wołowinę. Usmażone kawałki przekładaj do garnka z grubym dnem.

Ostatnią porcję wołowiny posyp 2 łyżkami mąki i smaż nieco dłużej, ale uważaj, by nie przypalić. Na pustą patelnię wlej 1/2 szklanki wody, zagotuj i szpatułką zeskrob z dna przypieczone resztki. Dolej je do garnka, wlej wino, dorzuć sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, szczyptę gałki, posiekany czosnek, boczek i duś 2 h. 20 minut przed końcem dodaj cebulki i pieczarki.

Energia: 435 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcze: 12 g w tym nasycone: 5,8 g

Węglowodany: 52 g

3. Sola po florencku

Składniki na 4 porcje:

  • 700 g filetów z soli, 700 g liści szpinaku
  • 0,5 butelki białego wytrawnego wina
  • 25 g tartego parmezanu, 2 łyżki mąki, 120 g masła
  • 500 ml mleka, sól, czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Szpinak umyj i ugotuj w dużej ilości osolonej wody (około 6-7 minut). Odsącz, odciśnij i podsmaż na patelni z roztopioną częścią masła przez 5 minut. Odstaw patelnię. Na drugą, zimną, wyłóż przekrojone w poprzek na pół filety, dopraw solą i pieprzem, dodaj 2 łyżki masła, wlej wino i gotuj pod przykryciem 10 minut. W garnku roztop 2 łyżki masła, wsyp potem 2 łyżki mąki i rozprowadź do jednolitej konsystencji.

Zdejmij garnek z ognia i dolewaj po trochę zimnego mleka, cały czas energicznie mieszając, by nie tworzyły się grudki. Dodaj sól, pieprz, gałkę i zagotuj, ciągle mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami na dnie filety, pokryj je sosem i warstwą szpinaku. Górną warstwę zakończ rybami i beszamelem. Posyp parmezanem i zapiekaj w temperaturze 190 stopni.

Energia: 390 kcal

Białko: 20 g

Tłuszcze: 20 g w tym nasycone: 1,3 g

Węglowodany: 19 g

MH 04/2012 

REKLAMA