Nie stawiaj pytania, po co je robić w domu skoro w supermarketach jest z piętnaście rodzajów mrożonych, a poza tym zawsze można wyskoczyć do Maka, jak człowieka przyciśnie. Taka postawa życiowa nieuchronnie doprowadzi cię na skraj przepaści i, nie daj Boże, wniosku, że po co oglądać mecze naszej reprezentacji w nogę, skoro i tak przegrają. Albo, że po co pić prawdziwego szampana, skoro Dorato też ma bąbelki. Straszna perspektywa.
Sprawdź, jak zrobić belgijskie frytki i na zawsze zapomnieć o tych mrożonych.
Przepis na frytki belgijskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (szukaj ziemniaków typu B np. Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik – po nie najczęściej sięgają szefowie kuchni)
- 1l frytury wołowej/łoju (ten sprawdza się najlepiej i tak smażą w oryginale – do kupienia np. w Makro). Nie masz, użyj oleju rzepakowego.
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój je w słupki o podobnej grubości 1 cm – mają być podłużne i grubsze od tych klasycznych. Pokrojone w słupki ziemniaki wsyp do miski i zalej zimną wodą. Po 10 minutach odsącz je, opłucz i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
2. Wlej tłuszcz do wysokiego garnka i rozgrzej go do temperatury nie wyższej niż 150 stopni C – warto zainwestować kilka złotych w termometr. Podziel frytki na połowę i ostrożnie wrzuć pierwszą do gorącego tłuszczu – tłuszcz musi je całkowicie przykrywać. Smaż 6 minut i wyjmij je łyżką cedzakową na deskę lub półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem. To samo zrób z drugą połową, przełóż ją po 6 minutach na papierowy ręcznik i zostaw, aż całkowicie wystygną. - Po 20-30 minutach znowu rozgrzej tłuszcz, tym razem do 180 stopni C. Wrzuć połowę ostudzonych frytek i smaż 2-4 minuty, aż będą złote i rumiane. Wyjmij je na papierowy ręcznik i ostrożnie włóż do tłuszczu druga połowę frytek, smaż na złoto i wyłóż na papierowy ręcznik. Przełóż do miski, posól, wymieszaj i podawaj gorące. Nie płacz, to tylko belgijskie frytki.
W Belgii nie podaje się ich z keczupem, co nie oznacza, że się go zakazuje – jedz z czym chcesz. U nas znajdziesz przepis na moules frites, czyli mule z frytkami – akt strzelisty belgijskiej kuchni – ale spróbuj podać swoje frytki samodzielnie z majonezem lub z sosem andalouse, z którym frytki najczęściej są podawane.
Sos andalouse – przepis
Składniki (na 1 porcję):
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka majonezu light
- 3-4 krople sosu tabasco
- ½ zmiażdżonego ząbka czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Oprócz frytek pasuje świetnie do pieczonego drobiu, mięs z grilla i warzyw.