[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Forma na talerzu: przepis na szpinak z krewetkami

Sałatki nie zajmują najwyższych miejsc na męskich listach kulinarnych przebojów. Szkoda, bo powinny. 3 źródła białka i błonnik – oto, oprócz smaku i szybkości przyrządzenia, największe zalety tego dania. Ale też moc witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Krótko mówiąc, samo dobro. 

Forma na talerzu: przepis na szpinak z krewetkami fot. Josie Grant 2015/shutterstock

Wytopiony tłuszcz z bekonu pozwoli Twojemu organizmowi przyswoić luteinę i przeciwutleniacze zawarte w szpinaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 6 plastrów bekonu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 g krewetek w skorupkach
  • 250 g szpinaku baby
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka musztardy, 3 łyżki octu
  • 8 pieczarek w plasterkach
  • 1 czerwona cebula

Jak zrobić:

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki bekon i smaż 5-7 minut, aż będzie chrupki. Przełóż mięso obok na papierowy ręcznik.

2. Posiekaną cebulę i plasterki pieczarek wrzuć na patelnię i smaż do zbrązowienia około 3 minut. Obierz krewetki, zostawiając ogonki, wyjmij czarną żyłkę ze środka i wrzuć na patelnię. Dopraw i smaż około 4 minut, aż krewetki będą różowe. Wymieszaj czerwony ocet winny, ziarnistą musztardę i nieco oliwy, wlej na patelnię. Mieszaj jeszcze minutę na ogniu.

3. Opłucz, osusz szpinak i rozdziel go na talerze. Jajka podziel na ćwiartki i rozdziel po równo. Rozłóż na wierzchu krewetki i bekon, a jako dressingu użyj płynu z patelni. Zdrap go drewnianą łyżką.

Nota techniczna:

316 kcal, białko 21 g, tłuszcze 20 g, węglowodany 12 g, błonnik 5 g

MH 01/2011

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij