Chcesz przytyć
Połączenie, któremu nie sposób się oprzeć: niska zawartość tłuszczu, mnóstwo składników odżywczych, chudziutka wołowina i doskonały sos pomidorowy, dostarczający mięśniom witamin z grupy B i cynku.
Idealnie będzie, jeśli tradycyjny włoski przepis delikatnie zmodyfikujesz – zastąp ricottę niskotłuszczowym twarogiem, a nadal dostarczysz organizmowi 11 g białka (o 1 g więcej niż z ricottą), a przy tym tylko 8 g tłuszczu (z tego 4 g nasyconego). Dodając do tego bazylię, nadasz potrawie nowy, śródziemnomorski smak. Molto bello – jak mawiają w słonecznej Italii.
Chcesz chudnąć
Sposób na sukces – pełnoziarniste produkty. Pełne ziarno zawiera mało tłuszczów nasyconych i pomaga regulować poziom cukru we krwi, a dzięki temu kontrolować wagę ciała. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Lubelli, 43% Polaków deklaruje spożywanie produktów pełnoziarnistych, ale tylko 16% spożywa je kilka razy dziennie.
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron w naszym przepisie. Dołóż jeszcze średnią cukinię, która jest doskonałym źródłem potasu – odgrywa on podstawową rolę w skurczu mięśni, nawet tych potrzebnych do otwarcia butelki Barolo.
Wartość 1 porcji w górę:
887 kcal
22 g tłuszczów
8 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych)
50 g białka
121 g węglowodanów
Wartość 1 porcji w dół:
509 kcal
10 g tłuszczów
2 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych)
20 g białka
88 g węglowodanów
Baza dla obu przepisów:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchew
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 730 g pomidorów z puszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 50 ml przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 6 plastrów makaronu orkiszowego do lasagne
- 50 g mozzarelli
- pół łyżeczki soli
Dodatki dla wersji w górę:
- 250 g chudego mięsa mielonego
- 450 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 3 świeże liście bazylii
- 2 białka jaj
Dodatki dla wersji w dół:
- 500 g pieczarek Portobello
- 1 średnia cukinia
- 285 g liści szpinaku
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki mąki
- 125ml odtłuszczonego mleka
- pół kostki bulionowej
1. Zadbaj o nadzienie
Dla obu wersji: Odstaw kieliszek z winem, posiekaj cebulę, czosnek, seler, marchew oraz pieczarki. Smaż je na oleju przez siedem minut. Dodaj pomidory i koncentrat, dorzuć cukier, liść laurowy, bazylię i oregano, dopraw pieprzem i solą. Doprowadź sos do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i chwilę podduś.
W dół: Posiekaj pieczarki Portobello na paski o grubości centymetra i dorzuć do reszty składników. Smaż je przez kilka minut, aż puszczą swój ciemny, aromatyczny sok.
W górę: Mięso mielone wrzuć na patelnię, dodaj sól i smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia, odsącz tłuszcz i dorzuć do sosu.
2. Bez sosu ani rusz
W dół: Nie przesadzaj z tym Barolo, bo aby przyrządzić to kulinarne cudo, jakim jest lekki sos beszamelowy, potrzebujesz sprawnych i precyzyjnych dłoni. Na średnim ogniu rozpuść margarynę na patelni, pokrusz kostkę bulionową, wymieszaj z mąką i rozsyp równo na dnie patelni. Zmniejsz ogień i powoli dolewaj mleko. Odczekaj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
W górę: Używając blendera, zmiksuj twaróg, białka jaj, bazylię, sól i pieprz. Dzięki tej sztuczce otrzymasz miksturę, która będzie bardziej przypominała tradycyjną ricottę niż ta, którą można teraz kupić w sklepach. A przy okazji zrobisz dobrze swojej talii, która nie potrzebuje więcej tłuszczu.
3. Dodatki specjalne
Dla obu wersji: Zetrzyj mozzarellę na tarce z pudełkiem, uchyl wieczko i odstaw gdzieś poza zasięg rąk – niech jej zapach roznosi się po kuchni. Jak tam Barolo? Zaczyna działać?
W dół: Posiekaj szpinak na drobne kawałki i zetrzyj cukinię na tarce z dużymi otworami. Wrzuć oba składniki na patelnię, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na średnim ogniu ok. pięciu minut, dopóki nie zaczną puszczać soków. Gdy już zaczną, usuń soki, dociskając warzywa drewnianą łyżką, albo odcedź na sitku – dzięki temu Twoja lasagne nie będzie zbyt rzadka. Dodaj szpinak i cukinię do przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego.
4. Połącz wszystko
Dla obu wersji: Zbliżasz się do finału. Nalej sobie Barolo i działaj dalej. Rozłóż jedną czwartą mięsa/pieczarek na spodzie naczynia żaroodpornego. Przykryj to trzema plastrami makaronu, nałóż kolejną ćwiartkę mięsa/ pieczarek i zalej jasnym sosem (beszamelowym albo serowym, w zależności od opcji).
Delikatnie nałóż trzecią ćwiartkę mięsa/ grzybów i kolejne trzy plastry makaronu. I na koniec rozłóż resztę mięsa/pieczarek. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 45 minut do piekarnika (190 stopni). Masz teraz trzy kwadranse sam na sam z Barolo. Pilnuj czasu; wyjmij danie z piekarnika, obsyp mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. A teraz sprawdź sam – czyż nie jest molto bello?
MH 02/2011