Spis treści:
- Pizza na spodzie orkiszowym
- Z passatą pomidorową, kurczakiem i warzywami
- Pizza na spodzie kalafiorowym
- Z sosem pomidorowym i cukinią
- Pizza na spodzie bezglutenowym
- Z grzybami shitake
- Z pestkami dyni
- Z burakami
- Z łososiem
- Z rukolą i brokułami
- Z pieczarkami
Mówiąc o zdrowej, fit pizzy mamy na myśli domowy spód przygotowany na bazie warzyw czy bez glutenu posmarowany własnoręcznie przygotowanym sosem, najlepiej z pełnych rakobójczego likopenu pomidorów, również zdrowych warzyw i skropione przyjazną sercu oliwą. Jeśli chcesz, żeby pizza była nie tylko smaczne, ale i zdrowe, mądrze dobieraj składniki, np. świeże warzywa, chude mięsa czy aromatyczne zioła. Dla przykładu buraki, obniżają ciśnienie krwi dzięki nieorganicznym azotanom przekształcanym później przez nasz organizm w życiodajny tlenek azotu. Łosoś zawiera zdrowe kwasy omega-3 a rukola czy brokuły to bogactwo antynowotworowego enzymu tyrozynazy. Pieczarki natomiast są napakowane niacyną, czyli witaminą B3, która przedłuża życie a natka pietruszki działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Oto kilka przepisów na zdrową, fit pizzę.
Pizza na spodzie orkiszowym
Składniki:
- 1½ szklanki mąki orkiszowej białej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej
- szczypta ziół prowansalskich
- pół łyżki oliwy extra vergine
- ¼ szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki i wszystko dobrze wymieszaj, ciasto przełóż na stolnicę i zacznij je wyrabiać. Ma być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i rozwałkuj na okrągły placek i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj sosem i dodaj ulubione warzywa. Oto nasza propozycja na sos i dodatki.
Z passatą pomidorową, kurczakiem i warzywami
Sos:
- Passata pomidorowa
Dodatki:
- 60 g kurczaka
- 40 g warzyw
- 20 g szpinaku
- oliwa ziołowa
Sposób przygotowania:
Passatą pomidorową (możesz kupić gotową, ale sprawdź najpierw jej skład) posmaruj placek przygotowany według powyższego przepisu. Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjmij, wierzch posyp grillowanym kurczakiem, świeżym szpinakiem i ulubionymi warzywami. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po
Pizza na spodzie kalafiorowym
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 kalafior
- 100 g mielonych migdałów
- 2 jajka, rozkłócone
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki zaataru
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i podgrzej w mikrofalówce przez 5 minut. Odsącz z nadmiaru wody, wsyp do miski i połącz z pozostałymi składnikami. Masę wyłóż na blachę i wyrównaj tworząc okrągły placek. Piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Z sosem pomidorowym i cukinią
Sos:
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól i pieprz
- 10 g listków bazylii
Dodatki:
- 4 czerwona cebula, pocięta w piórka
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 150 g burraty, pokrojonej
- 25 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka zaataru
- 10 g listków bazylii
Sposób przygotowania:
Zrób sos, miksując uprzednio wszystkie składniki i podgrzewając je w garnku przez kwadrans. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Odstaw i zajmij się przygotowaniem dodatków. Zacznij od zgrillowania cebuli i cukinii wymieszanej z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Upieczony spód, posmaruj sosem, posyp farszem i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Pizza na spodzie z mąki bezglutenowej
Składniki:
- 250 g bezglutenowej mąki
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z wodą, drożdżami, solą, 1 łyżką oliwy i 1 łyżką roztopionego oleju kokosowego. Wyrabiaj 5 minut, aż powstanie ciasto. Uformuj kulkę, przykryj i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj na krążek o grubości 1 cm i piecz 5 minut w 210 °C. Upieczony placek posmaruj sosem, ułóż dodatki i znów wsadź do piekarnika rozgrzanego do 250 °C na 5 minut. Oto sześć propozycji smakowych sosów i dodatków.
Z grzybami shitake
Sos:
- 80 g pomidorów
- 4 liście bazylii
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy
Dodatki:
- 40 g posiekanych grzybów shitake
- 60 g tempeh
- 60 g sera mozzarella
- olej sezamowy
Sposób przygotowania:
Blendujemy składniki sosu, smarujemy nim wstępnie podpieczoną bazę, wykładamy dodatki: grzyby, tempeh i mozzarellę. Wkładamy do piekarnika, po wyciągnięciu skrapiamy olejem sezamowym i dorzucamy listki bazylii.
Z pestkami dyni
Sos:
- 80 g dyni
- 2 liście szałwii
- 1 łyżeczka oliwy
Dodatki:
- 60 g ugotowanej quinoa
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 20 g rukoli
- 1/2 małej, czerwonej chili, posiekanej, lub płatki chili
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 °C i przez 25 minut piecz dynię. Następnie zblenduj ją z szałwią, oliwą, dopraw, rozsmaruj na bazie i połóż na niej quinoa. Włóż do piekarnika, wyjmij i posyp siemieniem lnianym, listkami rukoli i posiekanym lub suszonym chili.
Z burakami
Sos:
- 80 g ugotowanych buraków
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 60 g koziego sera
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 10 g orzechów włoskich
- 20 g rukoli
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Zblenduj buraki z oliwą, dopraw – tak przygotowanym sosem wysmaruj bazę, połóż kawałki sera i włóż do piekarnika. Po wyjęciu posyp siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i listkami rukoli. Całość skrop płynnym miodem.
Z łososiem
Sos:
- 80 g awokado
- 1 łyżka oliwy
- sok z limonki
- 20 ml wody
- 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
- kolendra
Dodatki:
- 40 g szparagów
- 80 g wędzonego łososia
- 3 jadalne kwiaty (opcjonalnie)
- 5 g szczypiorku
Sposób przygotowania:
Standardowo zrób sos w blenderze. Zblanszuj we wrzątku przez 2 min szparagi, porwij łososia na strzępy i wyłóż na wierzch pizzy, wcześniej posmarowanym sosem. I uwaga! Nie wkładaj ponownie do piekarnika. Udekoruj płatkami jadalnych kwiatów i szczypiorkiem.
Z rukolą i brokułami
Sos:
- 80 g pomidorów
- 4 liście bazylii
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 30 g cienkich plasterków cukinii
- 50 g różyczek brokuła
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 60 g sera mozzarella
- 1 łyżka pesto z rukoli
- jeszcze trochę oliwy
Sposób przygotowania:
Zblenduj składniki sosu. Plastry cukinii zgrilluj (5 minut na każdej ze stron), a brokuła i fasolkę zblanszuj (gotując 3 minuty). Posmaruj ciasto sosem, rozłóż warzywa i połóż na nich plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika, a po wyjęciu skrop pizzę pesto wymieszanym z oliwą.
Z pieczarkami
Dodatki:
- 150 g sera mozzarella
- 50 g posiekanych pieczarek
- sól
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ta wersja jest bez sosu. Za miękkość w tym przypadku odpowiada mozzarella. Wyłóż ją na podpieczoną bazę, dodaj plasterki pieczarek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. I do pieca. Po wyjęciu posyp posiekaną natką pietruszki.