Fit pizza - przepisy, porady

Fit pizza? To możliwe. Zrób dietetyczny spód, posmaruj niskokalorycznym sosem i na wierzch połóż zdrowe składniki.

Fit pizza fot. shutterstock.com

Spis treści:

Mówiąc o zdrowej, fit pizzy mamy na myśli domowy spód przygotowany na bazie warzyw czy bez glutenu posmarowany własnoręcznie przygotowanym sosem, najlepiej z pełnych rakobójczego likopenu pomidorów, również zdrowych warzyw i skropione przyjazną sercu oliwą. Jeśli chcesz, żeby pizza była nie tylko smaczne, ale i zdrowe, mądrze dobieraj składniki, np. świeże warzywa, chude mięsa czy aromatyczne zioła. Dla przykładu buraki, obniżają ciśnienie krwi dzięki nieorganicznym azotanom przekształcanym później przez nasz organizm w życiodajny tlenek azotu. Łosoś zawiera zdrowe kwasy omega-3 a rukola czy brokuły to bogactwo antynowotworowego enzymu tyrozynazy. Pieczarki natomiast są napakowane niacyną, czyli witaminą B3, która przedłuża życie a natka pietruszki działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Oto kilka przepisów na zdrową, fit pizzę.

REKLAMA

Pizza na spodzie orkiszowym

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki orkiszowej białej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pół łyżki oliwy extra vergine
  • ¼  szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp wszystkie składniki i wszystko dobrze wymieszaj, ciasto przełóż na stolnicę i zacznij je wyrabiać. Ma być gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i rozwałkuj na okrągły placek i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj sosem i dodaj ulubione warzywa. Oto nasza propozycja na sos i dodatki.

Z passatą pomidorową, kurczakiem i warzywami

Sos:

  • Passata pomidorowa

Dodatki:

  • 60 g kurczaka
  • 40 g warzyw
  • 20 g szpinaku
  • oliwa ziołowa

 Sposób przygotowania:

Passatą pomidorową (możesz kupić gotową, ale sprawdź najpierw jej skład) posmaruj placek przygotowany według powyższego przepisu. Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjmij, wierzch posyp grillowanym kurczakiem, świeżym szpinakiem i ulubionymi warzywami. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po

Pizza na spodzie kalafiorowym

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kalafior
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki zaataru
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i podgrzej w mikrofalówce przez 5 minut. Odsącz z nadmiaru wody, wsyp do miski i połącz z pozostałymi składnikami. Masę wyłóż na blachę i wyrównaj tworząc okrągły placek. Piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Z sosem pomidorowym i cukinią

Sos:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz
  • 10 g listków bazylii

Dodatki:

  • 4 czerwona cebula, pocięta w piórka
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 150 g burraty, pokrojonej
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka zaataru
  • 10 g listków bazylii

Sposób przygotowania:

Zrób sos, miksując uprzednio wszystkie składniki i podgrzewając je w garnku przez kwadrans. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Odstaw i zajmij się przygotowaniem dodatków. Zacznij od zgrillowania cebuli i cukinii wymieszanej z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Upieczony spód, posmaruj sosem, posyp farszem i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.

Pizza na spodzie z mąki bezglutenowej

Składniki:

  • 250 g bezglutenowej mąki
  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z wodą, drożdżami, solą, 1 łyżką oliwy i 1 łyżką roztopionego oleju kokosowego. Wyrabiaj 5 minut, aż powstanie ciasto. Uformuj kulkę, przykryj i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj na krążek o grubości 1 cm i piecz 5 minut w 210 °C. Upieczony placek posmaruj sosem, ułóż dodatki i znów wsadź do piekarnika rozgrzanego do 250 °C na 5 minut. Oto sześć propozycji smakowych sosów i dodatków.

Z grzybami shitake

Sos:

  • 80 g pomidorów
  • 4 liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy

Dodatki:

  • 40 g posiekanych grzybów shitake
  • 60 g tempeh
  • 60 g sera mozzarella
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Blendujemy składniki sosu, smarujemy nim wstępnie podpieczoną bazę, wykładamy dodatki: grzyby, tempeh i mozzarellę. Wkładamy do piekarnika, po wyciągnięciu skrapiamy olejem sezamowym i dorzucamy listki bazylii.

Z pestkami dyni

Sos:

  • 80 g dyni
  • 2 liście szałwii
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatki:

  • 60 g ugotowanej quinoa
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 20 g rukoli
  • 1/2 małej, czerwonej chili, posiekanej, lub płatki chili

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C i przez 25 minut piecz dynię. Następnie zblenduj ją z szałwią, oliwą, dopraw, rozsmaruj na bazie i połóż na niej quinoa. Włóż do piekarnika, wyjmij i posyp siemieniem lnianym, listkami rukoli i posiekanym lub suszonym chili.

Z burakami

Sos:

  • 80 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 60 g koziego sera
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 10 g orzechów włoskich
  • 20 g rukoli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Zblenduj buraki z oliwą, dopraw – tak przygotowanym sosem wysmaruj bazę, połóż kawałki sera i włóż do piekarnika. Po wyjęciu posyp siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i listkami rukoli. Całość skrop płynnym miodem.

Z łososiem

Sos:

  • 80 g awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z limonki
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • kolendra

Dodatki:

  • 40 g szparagów
  • 80 g wędzonego łososia
  • 3 jadalne kwiaty (opcjonalnie)
  • 5 g szczypiorku

Sposób przygotowania:

Standardowo zrób sos w blenderze. Zblanszuj we wrzątku przez 2 min szparagi, porwij łososia na strzępy i wyłóż na wierzch pizzy, wcześniej posmarowanym sosem. I uwaga! Nie wkładaj ponownie do piekarnika. Udekoruj płatkami jadalnych kwiatów i szczypiorkiem.

Z rukolą i brokułami

Sos:

  • 80 g pomidorów
  • 4 liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 30 g cienkich plasterków cukinii
  • 50 g różyczek brokuła
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 60 g sera mozzarella
  • 1 łyżka pesto z rukoli
  • jeszcze trochę oliwy

Sposób przygotowania:

Zblenduj składniki sosu. Plastry cukinii zgrilluj (5 minut na każdej ze stron), a brokuła i fasolkę zblanszuj (gotując 3 minuty). Posmaruj ciasto sosem, rozłóż warzywa i połóż na nich plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika, a po wyjęciu skrop pizzę pesto wymieszanym z oliwą.

Z pieczarkami

Dodatki:

  • 150 g sera mozzarella
  • 50 g posiekanych pieczarek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ta wersja jest bez sosu. Za miękkość w tym przypadku odpowiada mozzarella. Wyłóż ją na podpieczoną bazę, dodaj plasterki pieczarek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. I do pieca. Po wyjęciu posyp posiekaną natką pietruszki.

REKLAMA