Fisetyna - skarb w ogórkach
Technicznie rzecz biorąc, ogórek nie jest warzywem, za które przeważnie go uważamy, tylko owocem. Z punktu widzenia jego świeżo poznanych właściwości, które zaraz Ci zaprezentujemy, nie jest to fakt kluczowy, ale uznaliśmy, że skoro już czyścimy mu kartę, powinieneś o tym wiedzieć. W naszym rankingu warzyw – tfu, owoców! – ogórek nie stał do tej pory wysoko, ponieważ ten zielony dżentelmen, składający się w 95% z wody, zawierał zaledwie śladowe ilości witamin i minerałów. Wobec tego faktu za jego zaletę mogliśmy uznać praktycznie tylko niskokaloryczność. Teraz jednak wiemy, że ma on o wiele istotniejszą właściwość.
Badacze ze Scripps Research Institute w San Diego prześwietlili ogórka i okazało się, że zawiera on fisetynę. To jeden z senolityków – substancji usuwających zużywające się komórki i dzięki temu zmniejszających ryzyko chorób, związanych z procesem starzenia się organizmu. Na dodatek ma ona także właściwości redukujące stany zapalne, które są czynnikiem ryzyka wielu chorób, między innymi nowotworów.
Innym naturalnym źródłem fisetyny są truskawki, ale one akurat mają na tyle dużo zalet, że nie trzeba chyba zachęcać Cię do ich jedzenia. Zielono-czerwone to barwy niezwyciężone!
Komentarze