ZOBACZ TEŻ: 99 sposobów na spalenie Big Maca
Ta przypadłość najmocniej dotknęła desery, w których w 2016 roku znajdowało się średnio 186 kcal więcej niż trzy dekady wcześniej. Potrawy sklasyfikowane jako przystawki urosły w tym okresie o 90 kcal. I tak niepostrzeżenie zbiera się kaloria do kalorii, a potem zastanawiamy się, dlaczego średni rozmiar obywatela rośnie...
Inne dietetyczne ciekawostki ze świata nauki:
Sieją plastikiem
Badania naukowców z McGill University w Montrealu sugerują, że powinieneś uważnie sprawdzić, w co pakowana jest herbata, którą pijesz. Jeśli są to trójkątne, plastikowe torebki, lepiej zmień je na tradycyjne. Testy przeprowadzone przez badaczy wykazały, że w czasie parzenia w temperaturze 95 °C z jednej takiej torebki uwalnia się 11,6 miliarda cząsteczek mikroplastiku oraz 3,1 miliarda cząsteczek nanoplastiku.
Zły syrop
Od 42 do 55 – tyle procent fruktozy zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, a w zwykłym cukrze stołowym jest jej 50%. Nie ma więc powodu, by syrop uważać za szczególne zło. Po prostu jest wszędzie.
O cholina!
Ograniczyłeś lub przestałeś jeść mięso? Może zostałeś weganinem? W takim razie powinieneś zwrócić uwagę, czy jesz wystarczająco dużo choliny. Jest bardzo istotna dla pracy mózgu, a naukowcy na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health alarmują, że w diecie osób ograniczających lub rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego może być jej za mało. Zapamiętaj, że jej najlepsze roślinne źródła to: orzechy, kalafiory, brokuły, soja, quinoa i rośliny strączkowe.
Komentarze