Fast-food w domu: chińszczyzna

Ten przepis to jednocześnie koniec z Twoim szybkim żarciem na dowóz. Ale spokojnie, nie rozstaniesz się ze swoją ukochaną chińszczyzną. Potrzebujesz dwunastu minut i garści składników, a otrzymasz błyskawiczne danie z 50 gramami protein. I to się nazywa fast food!

fast-food, chińszczyzna fot. Johanna Parkin
fot. Johanna Parkin

Potrzebujesz:

  • ryż parboiled
  • kapusta
  • chińska
  • kiełki fasoli
  • krewetki
  • sos sojowy
  • ziarna sezamu
  • olej arachidowy

Start

0-7 minut

Przyrządź zgodnie z przepisem ryż (np. pełnoziarnisty parboiled firmy Kupiec). Gdy będzie się gotował, umyj sałatę i kiełki, a potem porwij je na kawałki.

7-10 minut

W drugim garnku ugotuj krewetki (10 dużych to ok. 200 g). Mają być w wodzie maksymalnie przez 3 minuty. Powinny być gotowe równo z ryżem.

10-12 minut

Połącz wszystkie składniki, polej sosem sojowym i łyżeczką oleju arachidowego tłoczonego na zimno (jeśli wolisz, może być oliwa z oliwek). Posyp danie ziarnami sezamu i dobrze wymieszaj. Gotowe!

MH 04/2014    

REKLAMA