[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Fast Food na ławie oskarżonych

Jeśli mamy wybór pomiędzy obiadem przygotowanym w domu a fast foodem, zawsze wybierzemy to pierwsze. Ale rozumiemy, że zdarzają się sytuację, gdy tego wyboru nie ma. Sprawdź, które z popularnych fast foodów należy wybierać, by zmniejszyć dietetyczne wyrzuty sumienia.

Fast food fot. shutterstock.com
1. Mcdonald’s szejk czekoladowy

kcal: 220

Węgle: 35 g

Tłuszcze nasycone: 4 g

Cukier: 27 g

Białko: 5 g

Sól: 0,4 g

Błonnik: 1 g

Oskarżenie: Wysoki Sądzie, produkt zawiera dużo laktozy, którą powołani biegli z magazynu „British Journal of Cancer” podejrzewają o szkodliwy wpływ na pracę serca, a białko z mleka o zwiększanie ryzyka nowotworu prostaty.

Obrona: Świadkowie z uniwersytetu w Barcelonie twierdzą, że kakaowy szejk, pity raz dziennie, zapobiega zwężaniu tętnic i redukuje ryzyko chorób serca.

Sentencja: Traktuj go jak osobną przekąskę, przed lub po południu, a nie dodatek do dania.

2. Mcdonald’s filet-o-fish

kcal: 345

Węgle: 36 g

Tłuszcze nasycone: 3 g

Cukier: 6 g

Białko: 15 g

Sól: 1,7 g

Błonnik: 2 g

Oskarżenie: Kryminalny niedobór błonnika! Eksperci z „Journal of the American Medical Association” twierdzą, że stała, niskobłonnikowa dieta grozi nowotworem jelita.

Obrona: Niesłusznie oskarżony Filet-O-Fish wpadł w złe towarzystwo, ale jedzenie ryb 5 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału o 31%. Należy go jeść bez sosu tatarskiego i pozbyć się nieco panierki z wierzchu.

Sentencja: Jedz garść suszonych moreli dziennie - podniesiesz poziom błonnika do 8 g, czyli 1/3 dziennego zapotrzebowania.

3. Mcdonald’s ciastko jabłkowe

kcal: 240

Węgle: 29 g

Tłuszcze nasycone: 3 g

Cukier: 7 g

Białko: 2 g

Sól: 0,4 g

Błonnik: 0,5 g

Oskarżenie: Dieta z wysokim poziomem tłuszczu i cukru może upośledzać funkcjonowanie mózgu, a mało błonnika w tym trio przyczyniać do powstania cukrzycy.

Obrona: Dowód rzeczowy, Wysoki Sądzie, okazany przez National Public Health Institute w Helsinkach: jabłko – które, oprócz wody, jest głównym składnikiem – zmniejsza ryzyko ataku serca, raka, cukrzycy typu 2, udaru i astmy.

Sentencja: 7 owsianych ciasteczek z 1,1 g błonnika w każdym z nich pozwoli Ci wyrównać defi - cyt i bezkarnie zjeść ApplePie w Macu.

4. Filet z ryby i małe frytki

kcal: 831

Węgle: 83,4 g

Tłuszcze nasycone: 10,5 g

Cukier: 0 g

Białko: 35 g

Sól: 5,1 g

Błonnik: 4,9 g

Oskarżenie: Ten zestaw ze smażalni lubi być przygotowywany na częściowo utwardzanych tłuszczach, co, jak wiadomo, jest żywieniowym przestępstwem, które może przyczyniać się do chorób wieńcowych – takie jest zdanie naukowców z magazynu „Carcinogenesis”.

Obrona: Królowie naszych smażalni – mintaj i morszczuk – jedzone bez panierki mają bardzo niski poziom tłuszczu. Chińskie badania opublikowane w „American Journal of Epidemiology” udowadniają, że ludzie jedzący 200 g rybiego mięsa tygodnowo o 59% zmniejszają ryzyko ataku serca w porównaniu z tymi, którzy jedzą tylko 50 g. Poza tym część panierki można usunąć.

Sentencja: Dołóż surówkę i 2 łyżki sosu vinaigrette, który wyrówna poziom cukru we krwi i zniechęci Cię do zamówienia drugiej porcji.

5. Sandwicz z indykiem

kcal: 545

Węgle: 40 g

Tłuszcze nasycone: 5,1g

Cukier:  5,3 g

Białko: 30,7 g

Sól: 2,2 g

Błonnik: 4 g

Oskarżenie: To jeden z najczarniejszych charakterów, jakie udało się nam postawić przed Wysokim Sądem. W środku tego niewinnego pudełka mieści się ogółem aż 29 g tłuszczu, czyli, mniej więcej, połowa rekomendowanej dziennej dawki dla przeciętnego mężczyzny. Do tego ma wysoki poziom kwasów omega-6, które niezbalansowane prawidłowo z kwasami omega-3 mogą być przyczyną demencji – tak twierdzą nasi eksperci z Nature Clinical Practice Neurology.

Obrona: Jeżeli planujesz ćwiczenia po południu, to ten sandwich jest świetny: białka dostarczają indyk i smażony bekon, a węglowodany – pełnoziarnisty chleb. Jeżeli chodzi o ekspertów powołanych przez obronę, to „Journal of American Medicine” zaświadcza, że taki sandwich dostarcza ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i 93% niacyny. Obie ułatwiają pobieranie energii z pożywienia. W dodatku wysoki wskaźnik witaminy B6 zmniejsza o połowę ryzyko rozwoju nowotworu płuc.

Sentencja: Aby dwukrotnie zwiększyć ilość błonnika, włóż do sandwicha plasterki awokado.

6. Pizza Hut Margherita

kcal: 204

Węgle: 28,4 g

Tłuszcze nasycone: 3,6 g

Cukier:  3,8 g

Białko: 8,7 g

Sól: 1 g

Błonnik: 1,4 g

Oskarżenie: Świadkowie z „Journal of Human Nutrition and Dietetics” twierdzą, że zbyt duże ilości sera mogą zwiększać problemy z krążeniem krwi. Mamy też świadków z „Journal of Neurochemistry”, przyznających, że istnieje związek między jadaniem dużych ilości sera a cukrzycą i otyłością.

Obrona: Prosimy na świadków zespół badawczy z Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research w Mediolanie, bo kto, Wysoki Sądzie, może być bardziej kompetentny niż Włosi? Ich badania dowiodły, że jedzenie jednej pizzy tygodniowo zmniejsza 4 razy ryzyko nowotworu jamy ustnej, jelita grubego i przełyku bardziej niż jedzenie tej pizzy raz w miesiącu. Co więcej – cienkie, wypieczone ciasto margherity zawiera mniej węglowodanów, a połączenie sera i pomidorów nie powoduje wzdęć w odróżnieniu od połączeń z mięsem.

Sentencja: Jedz cienką, wypieczoną margheritę cztery razy w miesiącu.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij