- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 posiekane cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 udka z kurczaka bez kości i bez skóry, pokrojone w kostkę
- ½ kg drobiowej mielonki
- 1 zielone, posiekane chili
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka suszonego oregano
- ¼ łyżki pieprzu cayenne
- ½ l bulionu drobiowego, może być z kostek rosołowych
- 1 puszka osuszonej, białej fasoli cannelinio
- sól i pieprz do smaku
- według własnego uznania, na wierzch możesz dodać posiekaną kolendrę, starty żółty ser lub
- 2 łyżki niskotłuszczowej śmietany
1 porcja zawiera:
270 kcal
26 g białka
11 g węglowodanów
3 g błonnika
13 g tłuszczu
Sposób przygotowania:
Czas 0-8 minut: aromatyczne saute
Rozgrzej oliwę na patelni, potem dodaj cebule i wyciśnięty czosnek. Po ok. 3 min dodaj posiekane w kostkę kurczaka, mięso mielone, posiekaną papryczkę chili i resztę przypraw. Musisz zwiększyć temperaturę i razem z mięsem smażyć wszystko ok. 5 min.
Czas 8-9 minut: fasolę dodaj z sosem
Dodaj bulion z kurczaka i sos z puszki. Mieszkaj mięso i przyprawy do samego spodu, by nic nie przywierało do dna. Zagotuj wszystko i zmniejsz temperaturę.
Czas 9-29 minut: duś jak najdłużej
Duś wszystko pod przykryciem co najmniej 20 min. Jeśli jest zbyt wodniste, gotuj bez przykrycia, by odparowało; jeśli zbyt suche i przykleja się do dna, dolewaj bulionu – ma być jak papka.
MH 12/2012
Komentarze