Etykiety produktów: uważaj co jesz

Odkoduj etykiety produktów w supermarkecie i zwracaj uwagę na triki przemysłu spożywczego.

facet w supermarkecie fot. Shutterstock
Rynek żywności dietetycznej w Polsce szacowano w 2013 roku aż na 19 mld zł. (fot. Shutterstock)

Nagie fakty #1

Gotowe dania Często nie składniki są kiepskie, chociaż sam kupisz lepsze wersje, ale proporcje (np. lasagne z 7% mięsa wołowego) i dodatki, których unikniesz, gotując w domu.

54% – tylu z was uważa, że produkty "light" są równie smaczne, jak ich zwykłe odpowiedniki.  

Makaron

Biały makaron, często spotykany w gotowych daniach, dostarcza niezbyt wielu składników odżywczych. Zastąp go pastą z pełnego przemiału. 

Mleko

Coraz więcej dorosłych osób ma problemy z trawieniem laktozy – mleko krowie możesz w wielu sytuacjach zastąpić roślinnym. 

Mięso

Mięso zwierząt jedzących trawę jest bogatsze w zdrowe kwasy tłuszczowe. Wiemy, że to trudne i dość drogie, ale spróbuj poszukać dojścia do mięsa z pewnego źródła, np. z małej ubojni. 

Ser

Ser bez tłuszczu traci smak, więc producenci dodają do niego sporo soli. Ta zaś, w nadmiarze, przyczynia się do chorób serca.  

Pomidory

Do sosu w gotowych produktach często dodaje się cukru, żeby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów. Kupuj świeże pomidory albo te w puszce.

Kuchenne rewolucje

Chcesz jeść mniej niezdrowych składników? Po pierwsze, gotuj w domu, a po drugie, stosuj te patenty.

Mniej soli!

Dodawaj sól pod koniec gotowania – wtedy wystarczy jej mniejsza ilość.

Mniej cukru!

Hojną ręką sięgaj po przyprawy, dzięki którym potrawy nabiorą smaku bez używania cukru. W tej roli sprawdza się np. cynamon – idealny choćby do porannej owsianki.

Niższy IG!

Jedzenie zawierające skrobię, np. makaron, ziemniaki czy warzywa korzeniowe, ma po ugotowaniu wysoki indeks glikemiczny. Wsadź je na noc do lodówki, a następnego dnia IG dania będzie niższy. 

 

Wyciskane soki shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Nagie fakty #2

Soki. Owoce mają sporo cukru, ale zawarty w nich błonnik spowalnia jego przyswajanie. W wyciskanych sokach już go nie ma, więc gdy możesz, jedz zwykłe owoce.

23 g - Sok pomarańczowy jest jedną z 5 zalecanych dziennie porcji owoców i warzyw, ale w 250 ml zawiera tyle cukru, ile czekoladowy batonik. 

Nagie fakty #3

Cukier. Bezlitośnie egzaminuj etykiety. Nie ma tam cukru? Na pewno? A czym jest fruktoza, syrop z agawy, dekstroza, maltoza, melasa, słód i mnóstwo innych? 

Południowe śniadanie na słodko sprawdza się może w śródziemnomorskim klimacie, ale nam bliżej do brytyjskiej, sycącej opcji. 

Bez dodatku cukru

Oznacza to dokładnie to, co napisano – producent sztucznie nie dosłodził produktu. Nie jest to jednak równoznaczne, że jest to produkt o niskiej zawartości cukru.

Tylko 200 kcal w porcji

Uwagę przyciąga niska ilość kalorii? Upewnij się, że podano ją dla 100 g, a nie dla dużo mniejszej porcji. To częsty wybieg na wysokokalorycznych produktach.

Mniej tłuszczu

Czyli mniej smaku. Żeby produkt nadawał się do jedzenia, wytwórca może dodać np. cukru. Patrz uważnie na etykiety i sprawdź, czy mniej tłuszczu na pewno oznacza mniej kalorii. 

Matka natura

Zielone opakowania, łąki, kwiaty, nazwy sugerujące związek z naturą i tradycją – wszystkie chwyty są dozwolone, byś miał dobre skojarzenie i kupił produkt bez analizy składu. 

Sztucznie dodane witaminy przyswajają się tylko w 2-3%, naturalne nawet w 70%.  

Blade kolory

Blade tło (np. jasnoniebieskie) kojarzy się z lekkością i takie często są opakowania produktów typu "light". Oceniaj je jednak po etykiecie – tam masz wszystko czarno na białym. 

Cena

Produkty dietetyczne często bywają droższe, bo płacisz niby za coś ekstra, a na dodatek marketingowcy myślą, że na zdrowiu nie będziesz oszczędzał. Zaskocz ich!

MH 01/2016

Zobacz również:
REKLAMA