Nagie fakty #1
Gotowe dania Często nie składniki są kiepskie, chociaż sam kupisz lepsze wersje, ale proporcje (np. lasagne z 7% mięsa wołowego) i dodatki, których unikniesz, gotując w domu.
54% – tylu z was uważa, że produkty "light" są równie smaczne, jak ich zwykłe odpowiedniki.
Makaron
Biały makaron, często spotykany w gotowych daniach, dostarcza niezbyt wielu składników odżywczych. Zastąp go pastą z pełnego przemiału.
Mleko
Coraz więcej dorosłych osób ma problemy z trawieniem laktozy – mleko krowie możesz w wielu sytuacjach zastąpić roślinnym.
Mięso
Mięso zwierząt jedzących trawę jest bogatsze w zdrowe kwasy tłuszczowe. Wiemy, że to trudne i dość drogie, ale spróbuj poszukać dojścia do mięsa z pewnego źródła, np. z małej ubojni.
Ser
Ser bez tłuszczu traci smak, więc producenci dodają do niego sporo soli. Ta zaś, w nadmiarze, przyczynia się do chorób serca.
Pomidory
Do sosu w gotowych produktach często dodaje się cukru, żeby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów. Kupuj świeże pomidory albo te w puszce.
Kuchenne rewolucje
Chcesz jeść mniej niezdrowych składników? Po pierwsze, gotuj w domu, a po drugie, stosuj te patenty.
Mniej soli!
Dodawaj sól pod koniec gotowania – wtedy wystarczy jej mniejsza ilość.
Mniej cukru!
Hojną ręką sięgaj po przyprawy, dzięki którym potrawy nabiorą smaku bez używania cukru. W tej roli sprawdza się np. cynamon – idealny choćby do porannej owsianki.
Niższy IG!
Jedzenie zawierające skrobię, np. makaron, ziemniaki czy warzywa korzeniowe, ma po ugotowaniu wysoki indeks glikemiczny. Wsadź je na noc do lodówki, a następnego dnia IG dania będzie niższy.