Ekopołów: jakie ryby kupować bez obaw?

Szybki ekologiczny przewodnik po stoisku z rybami w supermarkecie: na co zwracać uwagę przy zakupie i jakie ryby wybierać. Im częściej będziesz pilnował tych reguł, tym dłużej będziesz jadł ryby.   

ryby fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Z faktu, że jesteśmy na szczycie łańcucha pokarmowego nie musi wynikać, że możemy się w stosunku do innych stworzeń zachowywać wrednie. A tym właśnie jest rabunkowe odławianie wszystkiego, co pływa lub hodowanie ryb w warunkach urągających wszystkiemu, ze zdrowiem w pierwszej kolejności. Przeczytaj, żeby mieć pewność, że nie zjadasz ostatniego w świecie tuńczyka. 

Certyfikat

Kupuj ryby z ekologicznymi certyfikatami MSC (ryby dziko żyjące) i ASC (ryby hodowlane). Dają one pewność, że są to na pewno te gatunki ryb, które chcesz kupić. Dodatkowo gwarantują, że ryba wyhodowana lub złowiona została w sposób odpowiedzialny, nie zagrażający zdrowiu człowieka i środowisku.

"Certyfikat nie ma bezpośredniego powiązania z jakością produktów. Jednak pośrednio wywiera na nią wpływ, bo certyfikowani dostawcy i organizacje rybackie oraz przetwórnie są regularnie kontrolowane. Mamy więc pewność, że zachowują rygorystyczne standardy" – zapewnia Katarzyna Skawińska z Marine Stewardship Council Poland. 

 

Jak przyrządzić rybę? Free-lance
Free-lance 2014/shutterstock.com

Gdzie kupisz?

Niebieski certyfikat MSC ma między innymi śledź, dorsz, mintaj i morszczuk. Natomiast certyfikat ASC znajdziesz m.in. na łososiach hodowlanych. Certyfikowane ryby dostępne są m.in. w supermarketach Tesco, Lidl czy Carrefour. Na stronie internetowej www.msc.org.pl sprawdzisz, gdzie kupisz konkretne, certyfikowane ryby.

Uwaga!

Organizacja World Wide Fund for Nature przygotowała listę, dzięki której będziesz wiedział, jakie ryby jeść, a których unikać. Śmiało wybieraj te z listy zielonej. Pochodzą z bezpiecznych połowów, które nie zagrażają przetrwaniu gatunków. Ryby z listy żółtej nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem, ale ich połowy lub hodowla szkodzą środowisku. Natomiast rybom z listy czerwonej grozi wyginięcie. "Pamiętaj, że nawet jeśli ryba znajduje się na liście żółtej lub czerwonej, to możesz ją kupić, pod warunkiem że ma certyfikat MSC albo ASC" – podkreśla Katarzyna Skawińska.

Świeża ryba

Chcesz mieć 100-procentową pewność, sprawdź na co zwracać uwagę. "Świeża ryba musi mieć jaskrawy pigment skóry, błyszczącą łuskę, niewielką ilość śluzu, wypukłe, błyszczące i niezamglone oczy, a także jędrne mięso i jaskrawoczerwone skrzela. Zapach ryby nie powinien być intensywny lub nieprzyjemny, inaczej mówiąc ryba powinna pachnieć wodą, nie rybą" – wylicza Karolina Kukielska z World Wide Fund for Nature Poland. 

 

Łosoś to świetno źródło białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 Elena Shashkina 2014/shutterstock.com
fot. Elena Shashkina 2014/shutterstock.com

Zanim kupisz!

Zobacz, które ryby możesz jeść śmiało, które niezbyt często, a których nie kupuj wcale, bo połowy lub hodowla tych gatunków szkodzą środowisku. 

Smacznego:

  • czarniak
  • dorsz (z Morza Barentsa)
  • karp
  • łosoś pacyficzny
  • makrela
  • miruna (łowiona trałem pelagicznym)
  • plamiak (inny niż z Morza Barentsa)
  • sardela europejska
  • anchois
  • szprot
  • śledź

Uwaga:

  • dorsz bałtycki
  • gładzica
  • łosoś hodowlany
  • mintaj
  • plamiak (z Morza Barentsa)
  • pstrąg tęczowy
  • stronia (sprzedawana pod nazwą flądra)
  • tuńczyk (inny niż błękitnopłetwy)
  • turbot hodowlany
  • morszczuk
  • panga
  • tilapia  

Nie kupuj:

  • dorada
  • halibut
  • karmazyn
  • limanda żółtopłetwa
  • łosoś bałtycki
  • miruna (łowiona trałem dennym)
  • sieja/sielawa
  • sola
  • tuńczyk błękitnopłetwy
  • turbot dziki
  • węgorz  

MH 07/2016

 

Zobacz również:
REKLAMA