Dzika kuchnia, czyli jadalne kwiaty, liście, łodygi i korzenie

Liście, kwiaty, owoce, łodygi i korzenie setek dzikich roślin można zjadać na wiele różnych sposobów. Żebyś nie czuł się zagubiony, przygotowaliśmy podstawowy pakiet informacji dla początkującego odkrywcy dzikiej kuchni.

dzika kuchnia fot. shutterstock.com

Żołędzie – dzika kuchnia

Owoce dębu szypułkowego możesz z powodzeniem wykorzystać w kuchni, ale musisz je wcześniej przygotować. Uprażone, a następnie zmielone dodaj do naleśników, kawy lub chleba.

Babka lancetowata – dzika kuchnia

Charakterystyczna łodyga nie jest jadalna, jadalne są natomiast liście. Gorzkawe w smaku, są pełne prozdrowotnych akubiny i garbników. Listki możesz jeść na surowo, smażyć lub gotować. Idealne do sałatek.

Pokrzywa – dzika kuchnia

Doskonale znasz jej pokryte parzącymi włoskami liście, ale wystarczy je (nomen omen) sparzyć, aby były gotowe do jedzenia. Używaj jak szpinaku do makaronów, zapiekanek, sałatek, koktajli i... ciast.

Jeżyny – dzika kuchnia

Źródło silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników i dbają o serce. Najlepiej smakują solo, ale nadają się także na konfitury (w towarzystwie mięs) i soki.

Chrzan pospolity – dzika kuchnia

W chrzanie najważniejszy jest korzeń – starty stanowi idealny, ostry dodatek do zup czy mięs oraz intensywny w smaku dodatek do kiszonek. Uwaga: liście chrzanu też są jadalne!

Bez czarny – dzika kuchnia

Ze względu na zawartą w nim trującą substancję, sambunigrynę, pod żadnym pozorem nie można jeść owoców czarnego bzu na surowo. Jednak poddany obróbce termicznej nie tylko jest jadalny, ale i pyszny.

Jagody leśne – dzika kuchnia

W medycynie ludowej ciemne, słodkie owoce to znany środek regulujący trawienie, pozwalający zachować bystry umysł, sokoli wzrok i urodę na lata. Jedz je garściami, w pierogach i koktajlach.

Mniszek lekarski – dzika kuchnia

Z kwiatów i korzeni mniszka najlepiej zrobić wspomagający wątrobę napar. Mlecznobiałym sokiem wyciśniętym z łodyg możesz spróbować załagodzić łupież lub trądzik. Liście dodaj do zielonego koktajlu.

Stokrotka pospolita – dzika kuchnia

Kwiatki sprawdzą się w wiosennej kuchni jako dodatek np. do sałatek czy zup. Ne tylko przyozdobi potrawy, ale wzbogaci je także w lekko orzechowy smak i wiele cennych dla zdrowia składników.

Koniczyna łąkowa – dzika kuchnia

Od wieków suszona koniczyna stosowana jest jako herbatka na kobiece dolegliwości i... urodę. Różowe kwiatki sprawdzą się także na talerzu – w postaci dodatku do sałatek lub aromatycznego ryżu.

Pałka wodna – dzika kuchnia

Młode kłącza (korzonki) pałki zawierają sporo białka i można je jeść (np. w zupie) przez cały rok. Jadalna jest też sama pałka, ale raczej wczesną wiosną. Latem może być już zbyt twarda.

Zobacz również:
REKLAMA