- Czas: 25 minut
- Białko: 25 g
- Węgle: 30 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Kcal: 240
Składniki (4 porcje):
- 1,2 kg sarniny, pokrojonej w kostki
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- pół szklanki oleju roślinnego
- 60 g masła
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki bulionu wołowego, rozpuszczone w 1,5 l wrzątku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 marchewki pokrojone w talarki
Przygotowanie
1. Dziczyzna
W garnku rozgrzej olej, mięso oprósz mąką i podsmaż na brązowo. Wrzucaj kawałki małymi partiami do garnka i wyciągaj zrumienione mięso do miski obok.
2. Smażenie
Dorzuć masło, dołóż cebulę z czosnkiem i smaż 5 minut, mieszając. Dosyp resztę mąki i koncentrat pomidorowy.
3. Wino
Wlej butelkę wina i dodawaj tymianku, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj, aż płyn odparuje do połowy.
4. Gotowanie
Wlej bulion, dorzuć mięso, marchewki i ponownie doprowadź wywar do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 90 minut, aż mięso zmięknie – po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec zrób sałatkę ze świeżych warzyw. Nasza propozycja poniżej.
Seler naciowy
Kopalnia witaminy C, która chroni komórki mięśniowe przed wolnymi rodnikami, wzmacniając ich wzrost.
Czerwona kapusta
To dodatkowy zastrzyk witaminy C, ale także bogactwo potasu – odpowiedzialnego m.in. za siłę mięśni.
Seler
To warzywo ma mnóstwo witamin z grupy B, jak również kwas foliowy. Te składniki pozwolą Ci uniknąć skurczów mięśni.
Komentarze