[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Dziczyzna z warzywami: pasza na klatę [przepis, makro]

Połączenie dziczyzny z odpowiednimi warzywami to bomba protein i składników odżywczych, które ułatwią Ci budowanie masy. Zanim jednak weźmiesz się za gotowanie, pamiętaj, by mięsa szukać tylko w sprawdzonych sklepach.

dziczyzna fot. Shutterstock
  • Czas: 25 minut
  • Białko: 25 g
  • Węgle: 30 g
  • Tłuszcz: 8,5 g
  • Kcal: 240

Składniki (4 porcje):

  • 1,2 kg sarniny, pokrojonej w kostki
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 60 g masła
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego, rozpuszczone w 1,5 l wrzątku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 marchewki pokrojone w talarki

Przygotowanie

1. Dziczyzna

W garnku rozgrzej olej, mięso oprósz mąką i podsmaż na brązowo. Wrzucaj kawałki małymi partiami do garnka i wyciągaj zrumienione mięso do miski obok.

2. Smażenie

Dorzuć masło, dołóż cebulę z czosnkiem i smaż 5 minut, mieszając. Dosyp resztę mąki i koncentrat pomidorowy.

3. Wino

Wlej butelkę wina i dodawaj tymianku, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj, aż płyn odparuje do połowy.

4. Gotowanie

Wlej bulion, dorzuć mięso, marchewki i ponownie doprowadź wywar do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 90 minut, aż mięso zmięknie – po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Na koniec zrób sałatkę ze świeżych warzyw. Nasza propozycja poniżej.

Seler naciowy

Kopalnia witaminy C, która chroni komórki mięśniowe przed wolnymi rodnikami, wzmacniając ich wzrost.

Czerwona kapusta

To dodatkowy zastrzyk witaminy C, ale także bogactwo potasu – odpowiedzialnego m.in. za siłę mięśni.

Seler

To warzywo ma mnóstwo witamin z grupy B, jak również kwas foliowy. Te składniki pozwolą Ci uniknąć skurczów mięśni.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij