Dużo węgli vs mało węgli – co jest zdrowsze?

Czy węglowodany są kluczowym elementem w walce o zbudowanie sylwetki marzeń, czy może złym nawykiem, który należy wyeliminować? Pytamy o to dietetyka.

keto, dieta shutterstock.com

Ekspert MH: Paweł Szewczyk

Dietetyk sportowy, absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Znajdziesz go na FB: facebook.com/PawelSzewczykDietetyk.

REKLAMA

Dużo węgli

1. Aż 2/3 kalorii w tradycyjnej diecie pochodzi z węglowodanów. Dla mężczyzny przyjmującego 2500 kcal dziennie to około 406 g.

2. Dobrze zbilansowana dieta oparta na węglowodanach jest zwykle bogata w błonnik, co wiąże się z dostarczeniem pożywki dla mikrobioty jelitowej oraz z niższym ryzykiem raka jelita.

3. Opublikowana w czasopiśmie „Lancet” metaanaliza badań dotyczących wpływu diety wysokowęglowodanowej na śmiertelność wykazała, że głównym determinantem nie jest wcale ilość, a rodzaj i źródło węglowodanów.

3. Aby cieszyć się głębokim snem, nie objadaj się w drugiej części dnia. Unikaj też przetworzonych węgli, które nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, nie sycą też za dobrze.

4. Dieta wysokowęglowodanowa powinna obfitować w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty, a to oznacza, że masz dużą różnorodność w kuchni i mało ograniczeń.

Mało węgli

1. Na diecie niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej i/lub wysokobiałkowej węgle stanowią mniej niż 1/4 dziennej dawki kalorii.

2. Zbyt wysoki udział tłuszczu może prowadzić do zaburzeń w składzie mikrobioty, dlatego zwracaj szczególną uwagę na źródła tłuszczu oraz zadbaj o odpowiednią podaż błonnika.

3. Z badań wynika, że ryzyko śmierci wzrasta, gdy węglowodany zastępujesz tłuszczem lub białkiem zwierzęcym, a spada przy zamiennikach roślinnych. Od ogólnych proporcji ważniejsza jest zatem jakość konkretnych produktów.

4. Badania dotyczące wpływu diety niskowęglowodanowej/ wysokotłuszczowej na sen pokazują, że taki sposób odżywiania może obniżać jakość snu i skracać jego długość.

5. Kto lubi eksperymentować w kuchni, będzie ukontentowany, bo odkryje wiele przepisów z wariacjami niskowęglowodanowych posiłków i deserów.

Werdykt dietetyka: Węgle górą!

Dieta wysokowęglowodanowa zapewnia większą różnorodność pokarmów, ułatwia zakupy i gotowanie, jest łatwiejsza do zbilansowania i zdecydowanie bardziej prosportowa. Dobrze jednak nie szarżować z ilością węglowodanów ponad stan, by nie prowadzić diety niskobiałkowej i/lub niskotłuszczowej.

Zobacz również:
Przyjmowanie przez długi czas wysokich dawek leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych może utrudnić budowanie i masy i siły mięśni - donosi czasopismo „Acta Physiologica”. Wyniki badań potwierdzają popularne porzekadło - "no pain, no gain".
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA