Składniki na 4 porcje:
• 800 g polędwicy wołowej
• 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula
• 2 zmiażdżone ząbki czosnku
• 200 g pieczarek (same kapelusze pokrojone w plasterki)
• 1 szklanka czerwonego wina
• 1 szklanka bulionu wołowego
• 1 łyżka oliwy
• świeży rozmaryn, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy
• sól, grubo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Marynowanie wołowiny - 24 h wcześniej. W przypadku wołowiny, jednym z najistotniejszych aspektów jest jej marynowanie. To właśnie dzięki niemu wołowina nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Zmiażdż ziele angielskie, czarny pieprz, posiekaj czosnek, tymianek, liść laurowy i wymieszaj je z oliwą. Zalej mięso, przykryj i wstaw do lodówki, nawet na 24 godziny. W tym czasie kilka razy je obróć, by wchłonęło aromat.
Minuty 1-10. Opiekanie mięsa. Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Na patelni z grubym dnem mocno rozgrzej oliwę, przypraw mięso solą i dużą ilością pieprzu, połóż na patelni. Smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso silnie zbrązowieje.
Minuty 11-18. Kontynuacja w piekarniku. Przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika (patelnia musi być odpowiednia!). Aby uzyskać średni stopień wysmażenia, policz 6-8 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, to po wkłuciu w najgrubszą część powinien pokazywać 57 oC. Przełóż mięso na deskę do krojenia.
Minuty 19-25. Zrób sos. Postaw tę samą patelnię na średnim ogniu na kuchence. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, plasterki pieczarek i smaż, aż grzyby zaczną się karmelizować (3-4 minuty). Wlej wino i bulion. Drewnianą szpatułką zdrap z dna patelni przypalone resztki i zamieszaj. Gotuj 2-3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę.
Dodaj posiekany rozmaryn. Aby sprawdzić, czy sos ma odpowiednią konsystencję, zanurz w nim spód łyżki, a następnie przeciągnij po nim w poprzek palcem. Jeżeli pozostanie czysty ślad, zrobiłeś sos like a boss.
Podziel steki na filety (lub wyłóż w całości), na górę połóż grzyby i polej sosem. Podając potrawę, podawaj do niej to samo wino, którego użyłeś do gotowania. Najlepiej kupić 2 butelki.
Wartości odżywcze: energia 418 kcal, białko 55 g, tłuszcze 13 g, węglowodany 6 g (0,5 g błonnik)
Jak spalić kalorie z wołowiny?
Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz nieziemskiego smaku przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.
• Rower - powinieneś 40 minut pojeździć.
• Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 60 minut.
• Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.
• Skakanka - poskacz 35 minut.
MH 04/13