[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Duet idealny: polędwica wołowa z czerwonym winem

Czerwone mięso i czerwone wino to najlepsze połączenie, jakie udało się wymyślić ludzkości. Idealne na obiad, kolację, randkę, a na dodatek zawarta w steku kreatyna buduje Twoje mięśnie. Sprawdź nasz przepis na wołowinę i zakochaj się w tym smaku!

stek wołowy, wołowina fot. HLPhoto, 2014, shutterstock.com
Składniki na 4 porcje:

800 g polędwicy wołowej

2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula

2 zmiażdżone ząbki czosnku

200 g pieczarek (same kapelusze pokrojone w plasterki)

1 szklanka czerwonego wina

1 szklanka bulionu wołowego

1 łyżka oliwy

świeży rozmaryn, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy

sól, grubo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Marynowanie wołowiny - 24 h wcześniej.  W przypadku wołowiny, jednym z najistotniejszych aspektów jest jej marynowanie. To właśnie dzięki niemu wołowina nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Zmiażdż ziele angielskie, czarny pieprz, posiekaj czosnek, tymianek, liść laurowy i wymieszaj je z oliwą. Zalej mięso, przykryj i wstaw do lodówki, nawet na 24 godziny. W tym czasie kilka razy je obróć, by wchłonęło aromat.

Minuty 1-10. Opiekanie mięsa. Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Na patelni z grubym dnem mocno rozgrzej oliwę, przypraw mięso solą i dużą ilością pieprzu, połóż na patelni. Smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso silnie zbrązowieje.

Minuty 11-18. Kontynuacja w piekarniku. Przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika (patelnia musi być odpowiednia!). Aby uzyskać średni stopień wysmażenia, policz 6-8 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, to po wkłuciu w najgrubszą część powinien pokazywać 57 oC. Przełóż mięso na deskę do krojenia.

Minuty 19-25. Zrób sos. Postaw tę samą patelnię na średnim ogniu na kuchence. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, plasterki pieczarek i smaż, aż grzyby zaczną się karmelizować (3-4 minuty). Wlej wino i bulion. Drewnianą szpatułką zdrap z dna patelni przypalone resztki i zamieszaj. Gotuj 2-3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę.

Dodaj posiekany rozmaryn. Aby sprawdzić, czy sos ma odpowiednią konsystencję, zanurz w nim spód łyżki, a następnie przeciągnij po nim w poprzek palcem. Jeżeli pozostanie czysty ślad, zrobiłeś sos like a boss.

Podziel steki na filety (lub wyłóż w całości), na górę połóż grzyby i polej sosem. Podając potrawę, podawaj do niej to samo wino, którego użyłeś do gotowania. Najlepiej kupić 2 butelki.

Wartości odżywcze: energia 418 kcal, białko  55 g, tłuszcze 13 g, węglowodany 6 g (0,5 g błonnik)

Jak spalić kalorie z wołowiny?

Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz nieziemskiego smaku przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.

Rower - powinieneś 40 minut pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 60 minut.

Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz 35 minut.

MH 04/13

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij