Drób z beczki [Przepisy trapera]

Prosta ogrodowa konstrukcja, ale smak jak z profesjonalnego rożna.

przepisy, drób shutterstock.com

Składniki (4 porcje):

  • czystą metalową beczkę
  • betonowe bloczki
  • lub cegły
  • pręt metalowy
  • drewno
  • kurczak, 1 szt.
  • masło, 250 g
  • musztarda, keczup, 2 łyżki
  • bataty, 4 szt.
  • rozmaryn, gałązka

Przygotowanie:

Chłopie, skąd ja Ci wezmę beczkę?! Z Allegro, jakieś 3-4 dychy. No, to beczkę mamy z głowy – teraz przetnij ją wzdłuż na pół i jedną połówkę ustaw równo na betonowych bloczkach lub cegłach. W ten sposób nie zrobisz krzywdy swojemu trawnikowi (1).

REKLAMA

przepisy, dróbMotor Presse Polska

Rozpal drewno w półbeczce i zostaw, aż utworzy się żar. Użyj drewna, nie węgla, to pozbędziesz się rakotwórczych substancji smolistych z dymu. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem  (w środku też), nadziej go  na pręt i zawieś nad żarem (2).

przepisy, dróbMotor Presse Polska

Piecz 90 minut, regularnie  i często obracając. Z miękkiego masła, musztardy, rozmarynu i keczupu zrób glazurę i smaruj nią kurczaka, od czasu do czasu, podczas obracania. Na 15 minut przed końcem pieczenia zakop w żarze bataty (3). Wyjmij, gdy będą miękkie, zdejmij skórę i jedz, maczając  w reszcie musztardowo-keczupowego dressingu.

przepisy, dróbMotor Presse Polska
Zobacz również:
Jak zadbać o serce, gdy nie przepadasz za bieganiem? Odpowiedź może być zaskakująca, bo okazuje się, że tak samo korzystna dla układu sercowo-naczyniowego co jogging czy jazda na rowerze może być jedna z najspokojniejszych aktywności na świecie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA